Био је други председник Владе Републике Хрватске, први председник Жупанијског већа Хрватског сабора, партизански борац у Другом светском рату, хрватски обавештајац и бивши високорангирани члан УДБА-е.

Јосип Манолић рођен је 22. марта 1920. године у Калиновцу код Ђурђевца, а детињство је провео у Подравини. Његов отац је умро од последица Првог светског рата када је имао шест година. Мајка се преудала, па су Јосип, његов брат и две сестре одрастали са очухом.

Јосип Манолић је био омладински и синдикални функционер од 1938, члан КПЈ од 1939. Учествовао је у антифашистичком рату од 1941.

После Другог светског рата био је у унутрашњим пословима. Разрешен је 1946. са места начелника Озне у Бјеловару, 1948--1960. био је начелник Министарства унутрашњих послова Хрватске, у служби извршења кривичних санкција, затим од 1960. до 1965. године начелник Секретаријата унутрашњих послова Града Загреба. Године 1965. и 1969. биран је за посланика у Сабору СР Хрватске.

После 21. седнице Председништва СК Југославије у Карађорђеву 1971. године смењен је са функције и искључен из политичког живота.

Био је један од оснивача Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) 1989. и први председник њеног Извршног одбора, затим 1990-93. потпредседник ХДЗ-а.

На изборима 1990. и 1992. године биран је за посланика у Сабору Републике Хрватске. Био је потпредседник Председништва Републике Хрватске (1990), председник Владе Републике Хрватске (1990-91), председник Кризног штаба Републике Хрватске и шеф Уреда за заштиту уставни поредак (1991-93).

Међутим, 1994. се разишао са ХДЗ-ом и основао странку Хрватских независних демократа, чији је био потпредседник и председник. Године 2015. објавио је аутобиографску књигу "Политика и домовина: моја борба за суверену и социјалну Хрватску".

Један од догађаја који су обележили његов живот био је задатак да отпрати кардинала Алојзија Степинца у затвор у Лепоглави.

То је био догађај који га је обележио у хрватској јавности, касније је изјавио Манолић.  У тадашњој Удби био је задужен за затворе у којима су били политички затвореници и ту је дужност обављао до 1963. године, пише Вечерњи лист.

Иначе, хрватски медији су прошле године јављали да Манолић удаје своју 70-годишњу ћерку за бизнисмена из Орашја у БиХ, који је годинама живио и радио у Мадриду.

- Истина је, удајем се. Све смо држали у строгој тајности. Не желим да причам превише о томе. Биће то скромна церемонија којој ће присуствовати веома узак круг пријатеља и чланова породице - потврдила је Зрнка (70), ћерка првог хрватског шпијуна Јосипа Манолића, пренео је Вечерњи.

БОНУС ВИДЕО: