Али, такође је препун шећера, калорија и понекад вештачких додатака, тако да се из здравствено освешћене перспективе чини као нешто што не би требало да једете пречесто - а свакако не сваки дан.

Али, шта ако једете сладолед сваки дан? Да ли би то заправо уништило ваше здравље? Ево шта су за "Yahoo" рекли регистровани дијететичари.

Тамар Самуелс, регистрована дијететичарка и суоснивачица "Culina Health-a", оклева да означи било коју храну (или учесталост којом се једе) као "добру" или "лошу".

Фото: Профимедиа

 

 

- То може да изазове осећања срамоте, кривице и страха, што потенцијално може да доведе до нездравог односа с храном, рекла је. Осим тога, свако има своје прехрамбене потребе које могу јако да се разликују од особе до особе.

Меги Михалзик, регистрована дијететичарка има сличан став.

- Не волим да класификујем једну врсту хране као „лошу“ или да сте „лоши“ ако једете то нешто, али као што знамо, постоји хранљивија храна и мање хранљива храна, рекла је она па додала:

- Сладолед је калорична храна с високим уделом шећера и масти у којој се може уживати ​​у умереним количинама.

Фото: Профимедиа

 

 

На тржишту постоји много сладоледа с много различитих нутритивних профила, стога је увек важно читати етикете. Али, генерализације ради, знајте ово: једна порција од 2/3 шоље "Häagen-Dazs" сладоледа од ваниле садржи 32 грама шећера и 13 г засићене масти. Препоручена дневна граница за унос шећера коју препоручује Америчко удружење за срце није већа од 36 г за мушкарце и 25 г за жене. А што се тиче засићених масти, АХА не препоручује више од 13 г дневно за некога на исхрани од 2.000 калорија дневно. Тако да једна порција сладоледа заузима цео дан и шећера и засићених масти.

Али, то није нужно разлог за потпуно избацивање сладоледа. Регистрована дијететичарка Едвина Кларк каже да иако је истина да сладолед има висок удео засићених масти и шећера, може бити свакодневни део здраве исхране. Заправо, има неке здравствене предности.

Фото: Профимедиа

 

 

- Куглица сладоледа сваке вечери у контексту иначе здраве исхране вероватно неће уништити ваше здравље, рекла је она, па додала:

- Штавише, сладолед је извор калцијума, магнезијума и Б12 витамина, а често пружа ужитак и носталгију, што су важне функције хране.

Не, нисте погрешно прочитали: За разлику од многих других слатких посластица, сладолед заправо долази с неким здравственим предностима.

- Протеин и маст који се налазе у сладоледу могу да помогну спорију апсорпцију шећера рекла је Михалзик, па додала:

- Такође добијате нешто протеина и калцијума када једете сладолед.

Осим тога, истакла је Семјуелс, млеко и павлака су добар извор витамина А, есенцијалног нутријента за здравље очију и подржавање имунолошке функције.

- Ови млечни производи такође осигуравају колин, који има виталну улогу у раном развоју мозга и метаболизму, рекла је, па додала:

- Већи удео масноће у сладоледу такође може довести до повећане ситости у поређењу с другим дезертима који су углавном богати шећером и рафинисаним угљеним хидратима, преноси "City Magazin".

Недавна истраживања такође показују да, упркос високом уделу засићених масти, конзумација млечних производа од пуномасног млека не повећава ризик од кардиоваскуларних болести. Међутим, вредно је напоменути да се истраживање на ову тему углавном бавило млечним производима од пуномасног млека који се сматрају нешто здравијим од сладоледа, попут млека, сира и јогурта.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: