Хлеб је основни састојак исране код већине Срба. Једемо га уз скоро све оброке, али како да знамо колико је довољно и када претерујемо? У наставку следи пет јасних знакова који вам поручују да је време да обратите пажњу и смањите конзумацију или, ако је то могуће, потпуно избаците хлеб из исхране.

5 знакова да једете превише хлеба:

Добијате на тежини

Ако видите да ваша тежина постаје све већа и већа, можда је време да смањите унос хлеба. Према студији из 2014. објављеној на ПубМед-у, конзумирање две или више кришке белог хлеба дневно је повезано са већим ризиком од прекомерне тежине или гојазности.

Скок крвног притиска

Без обзира да ли се дуго борите са високим крвним притиском или сте тек недавно открили да имате висок крвни притисак, ограничавање или елиминисање хлеба из исхране може да буде ефикасан начин да побољшате резултате тестова. Студија спроведена у Мексику 2018. године показала је да је чак и једно парче белог хлеба недељно повезано са ризиком од повећања крвног притиска.

Осећате грчеве у стомаку

Ако сте приметили да се нешто лоше дешава у вашем стомаку након што поједете сендвич, време је да размислите о ограничавању уноса хлеба. Разлог можда лежи у глутену, који се налази у многим врстама хлеба. Људи са целијакијом, аутоимуном болешћу у којој имуни систем не реагује правилно на глутен, могу да доживе затвор, надимање и дијареју.

Имате осип

Изненадни осип на кожи не мора да буде дерматолошки проблем. Понекад хлеб може да буде кривац. И тада је такође кључно избацити глутен. Према Националном институту за дијабетес и пробавне и бубрежне болести, код 10 одсто људи са целијакијом, једење хлеба може да доведе до херпетиформног дерматитиса, који се обично манифестује малим квржицама које се појављују на леђима, задњици, лактовима и коленима, као и на кожи главе и другим деловима тела.

Нерегулисан ниво шећера у крви

Ако вам је недавно дијагностикован дијабетес или предијабетес, требало би да размислите о ограничавању конзумирања хлеба, посебно белог хлеба. Многе врсте хлеба на тржишту садрже рафинисани шећер, који може да представља здравствени ризик за људе чији ниво шећера у крви није правилно контролисан.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".