Ставка по ставка и стиже се и до вртоглавих 150 евра само за монтажу! Можда то и не би запарало уши, да то није цифра која одговара половини цене коју би купци издвојили за уређај.

У последњих неколико година, а можда чак и деценију уназад, клима уређаји су постали саставни део многих домова у Србији. Сада већ и мала деца знају да их користе, а веома топла лета сезонама уназад учинила су да живот у градовима без њих постане незамислив. Када с јесени временске прилике изненаде, а топлане још не упале систем за топле радијаторе, климе су прва помоћ за грејање просторија. И што се чешће и дуже користе, то име је редовни сервис потребнији. А сва та удобност коју машине на зидовима пружају, кошта. И то не мало.

- Купили смо пре неколико дана нови клима уређај, како бисмо додатно могли да расхлађујемо стан на лето. Позвао сам један од сервиса, да би нам уградио климу, и занемео када је мајстор саслушао шта нам је потребно и рекао цену. Зар заиста то мора да кошта 150 евра? Па то је скоро половина цифре коју смо издвојили да уређај купимо! - пожалио нам се огорчени читалац Предраг М.

Нажалост, чак и када се одабере приступачнији модел уређаја, треба рачунати на додатни трошак уградње. Иако би многи казали да ће радије сами да се помуче око инсталације, када чују колико новца још треба да дају да би се расхладили, стручна монтажа ипак је препоручљивија.

Фото: Shutterstock

 

- Правилна уградња клима уређаја је од виталног значаја за постизање оптималних перформанси и дуготрајности уређаја - рекли су нам у једном сервису који се бави уградњом клима. - Ако се монтира на погрешан начин, може да се деси да клима цури, неће да хлади како треба, превише је бучна, не може да се укључи и слично. Ми имамо вишегодишње искуство у монтирању клима уређаја свих типова и величина, водимо рачуна и о естетском изгледу спољне и унутрашње јединице.

Ваучери

ЈЕДНА од водећих компанија за продају беле технике нуди могућност плаћања уградње клима уређаја на рате. Уколико се она ту и пазари, потрошач стиче право на ваучер за ту намену. Како наводе на сајту, уградњу раде искључиво овлашћени сервиси за робну марку купљене климе. Услуга обухвата уградњу, постављање спољашње јединице на висини до пет метара од тла или кроз отворе на објекту уградње попут терасе или прозора. Додатне услуге наплаћују се према важећем ценовнику сервиса који обавља уградњу.

Један од мајстора са којим смо разговарали рекао нам је да треба гледати у календар и сходно добу године одредити када је прави тренутак за уградњу клима уређаја. Искусни монтери рећи ће да је пролеће идеално.

- Препоручљиво време за инсталацију је ван сезоне када температуре нису екстремно високе или ниске - рекао нам је саговорник. - На тај начин, можете се припремити унапред и обезбедити удобност и функционалност клима уређаја пре него што се температуре подигну или спусте.

Фото: Профимедиа

 

Када је реч о ценама услуга, оне су шарене и зависе од капацитета климе. Па тако, за климу капацитета до 12.000 БТУ једна од фирми нуди цену од 80 евра, за снагу до 18.000 БТУ треба издвојити 105 евра, а за капацитет до 24.000 БТУ услуга монтаже кошта 135 евра. На све ове цифре, треба додати и цену по сваком дужном метру инсталације од 12 до 15 евра. Поједине фирме нуде договор уколико сервисирају неколико уређаја истовремено.

Цене клима

ЦЕНЕ клима уређаја су разнолике, али за мање од 30.000 динара готово је немогуће купити нову машину за расхлађивање или грејање. У зависности од бренда за који се одлуче, и капацитета, клима се може пазарити и за 150.000 динара, па и 200.000!

Сервис клима је повољнији - од три до четири хиљаде динара. Међутим, само констатација потенцијалног квара грађане ће коштати бар једну црвену.

Г. В./Новости

БОНУС ВИДЕО: