Најтоплије би требало бити у наредни понедељак када би се максимуми локално могли попети и до око +32 степена Целзијуса.

Тог дана би се јак хладан фронт приближавао Алпима и управо његово пребацивање преко Алпа уз секундарну циклогенезу над југоистоком Европе означава све извеснију, јачу, промену времена.

Прво би у уторак од средине дана јаче погоршање уз кишу и грмљавинске пљускове захватило западне, југозападне, северозападне, увече средишње и северне пределе.

Понегде би могло бити и локалних непогода али и њиховој могућности више за неколико дана када се промена приближи. Испред фронта ће и даље бити веома топло уз максимуме око +29 степени Целзијуса, док би иза фронта температура била у паду и за око 15 степени Целзијуса и кретала би се испод +12 степени Целзијуса, наводи Чубрило.

Затим би од среде до петка уз утицај секундараног циклона чији би се центар преко југоистока Балканског полуострва премештао даље на североисток и продора маритимно-поларног ваздуха било претежно облачно и знатно хладније од просека уз честу појаву падавина, посебно над источним деловима региона.

Услед јачег захлађења снежна граница би била у паду на око 800мнв, док би предели преко 900мнв могли до петка акумулирати и преко 15цм снега.

Дуваће умерен и јак северозападни ветар, а дуж Јадрана јака и олујна бура. Дневни максимум у даљм паду и требао би се кретати од +5 до +12 степени Целзијуса, што је испод преосека за средину априла.

Постепено отопљење али уз повремену кишу се симулира за период после 21.04.

Сумирано, после још неколико рано-летњих дана од 16.04. је све извесније јако погоршање и јаче захлађење, а предели преко 900мнв могу добити и конкретнији снег. За сада опасност од мраза у низијама није јако изражена пре свега због ветровитог и претежно облачног времена, појаснио је Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: