Прослављени редитељ Емир Кустурица рођен је пре 70 година у Сарајеву. У родном граду стекао је пријатеље са којима је наставио да се дружи и када је кренуо пут света. Неки од њих постали су му и кумови, са многима је сарађивао. У међувремену је са некима и “заратио”.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

 

Иако се код нашег народа кумство сматра светињом, дешава се да пуца, а кумови из само њима знаних разлога више никада не размене ни реч. Како код “обичних” људи, тако и код познатих личности.

Када је 1993. године Горан Бреговић одлучио да уплови у брачне воде са дугогодишњом девојком Џенаном, за кума је изабрао свог пријатеља из Сарајева Емира Кустурицу.

Џенанина кума била је Амила Сулејмановић, дугогодишњи пратећи вокал “Бијелог дугмета”.

Талентоване уметнике, осим кумства, повезали су и успешни пројекти. Заједно су урадили два одлична филма, која су побрала награде на светским фестивалима – “Дом за вешање” и “Аризона дрим”.

Сарадњу су наставили и на остварењу “Подземље”, за који је Кустурица добио трећу Златну палму.

Фото: Профимедиа

 

 

А онда се испоставило да је музичка тема из филма “Аризона дрим” плагијат. Односно да је Бреговић једну корзиканско-јеврејску песму потписао као своју.

Епилог је био да је Иги Поп, који ту песму изводи, доживео низ непријатности, француски суд је Бреговића новчано казнио, док је Емир био веома љут јер га је кум Горан “обрукао пред светом”.

Кумови су тада прекинули сваки контакт и више се никада нису помирили. И не само то, у интервјуима које су давали нису бирали речи које ће изговорити.

“Бреговић има морал морског краставца”, тврдио је Емир.

Горан се потрудио да му не остане дужан, па је одговорио: “Уметници немају обавезу да буду добри људи”.

Бивши пријатељи срели су се само једном, на фестивалу у Лондону, а медији су тада пренели да се нису ни погледали, а камоли поздравили.

Фото: АТА имагес

 

 

– Кад смо завршили “Андерграунд”, престала је међу нама ранија блискост и занесеност. Једино што могу да кажем јесте: Емир је велики уметник и понаша се као велики уметник, сматрајући да му је због тога све дозвољено.

– У једном моменту почео је да пљује отров без неког видљивог разлога. Можда је пао у замку стреса од успеха. У сваком случају, више се не виђамо и не чујемо – открио је Брега у интервјуу за италијанске медије.

(Хелло)

БОНУС ВИДЕО: