Према најновијим временским прогнозама, сунчано и топло време неће још дуго потрајати, и већ наредне седмице, од 16. апирла, очекује се јаче захлађење.

За Први мај и Ускрс пораст температуре

Метеоролог Иван Ристић каже за "Блиц", да ће после погоршања времена које почиње следеће недеље уследити период просечних температура за април и за празнике очекује пораст дневних максималних температура, сунчано и топлије време.

Према садашњим изгледима, крај априла и сам почетак маја, као и дани око Ускрса биће у знаку летњих температура од око 25 и више степени, а после празника следи још јаче отопљење. Топло време у мају могло би повремено да покваре локални пљускови и киша.

Азорски антициклон доноси влажан и свеж ваздух

Пре тога, спремите се да издржите овај топлотни афрички талас, а онда и обрт - драстичан пад температура.

- Ове недеље се завршава владавина афричког антициклона, који је задња два месеца донео прво пролећне, а затим летње температуре и сушу у нашем региону, и почиње период азорског антициклона. По периферији азорског антициклона премештаће се таласи влажног, свежег атланског ваздуха који ће повремено утицати на време у нашој земљи и региону. Афрички антициклон више неће доминирати као што је било задња два месеца, сада његову позицију преузима азорски антициклон – каже Иван Ристић.

У априлу јулске температуре падају на мартовске

Према његовим речима, наредних дана биће углавном сунчано и топло, а затим у уторак 16. априла долази до јачег захлађења које ће оборити тренутне јулске температуре, од 25 до 30 и више степени, на мартовске температуре, које су између 10 и 15 степени.

Ристић очекује после тога постепено враћање температуре ваздуха на нормалне априлске вредности које су 15-20 степени.

- Захлађење које нам стиже од уторка 16. априла би могло да потраје до краја те недеље. Температуре ће бити између 10 и 15 степени, а већ следеће недеље температуре ће се вратити на нормалне за април, 15-20 степени, али ће и даље бити услова за пролазна наоблачења са кишом. За крај априла и празнике, очекује се пораст температура. Идемо на просечне мајске температуре, између 20 -25 степени, поново ће бити релативно топло. Али, пошто је мај најкишовитији месец има услова да повремено буде кише, локалних пљускова са грмљавином – каже Иван Ристић.

Истиче да се са слабљењем афричког антициклона завршава период сушног времена и креће период који ће бити мало кишнији. Не очекују се огромне количине падавина, али ће падавина које су неопходне за пољопривреду свакако бити.

Повратак на летње температуре

- Азорски антициклон може да потраје скоро месец дана, али ће се у мају сигурно опет вратити летње температуре. Око 10, 15. маја очекује нас поново јаче отопљење. Ове године пролеће неће бити као прошлогодишње. Имаћемо 2024. много више сунца и биће топлије. Од краја јуна иду и топлотни таласи. Тренутно је најважније да се око Европе тотално мења циркулација, да слаби афрички, а на трон долази азорски антициклон. За азорски антициклон је карактеристично да буде и топло, али долазе и пролазе наоблачења свака три, четири, пет дана и доносе кишу – каже Иван Ристић.

Да ли ће бити поплава

Упозорава да нам се приближавају мај и јуни, који су иначе најкишовитији месеци, и тада се „неретко дешава да за два-три дана падне и сто литара кише и долази до поплава, чак и реке могу да се излију“.

- Климатске промене утичу на то да падавине нису равномерно распоређене и постоје периоди са дугим сушним периодима. Од када је дошло код нас отопљење, крајем јануара и фебруара, влада скоро суша у Србији и сви се питају када ће киша због усева. Међутим, када наиђе кишни период, нарочито у мају и јуну, може доћи врло брзо и до поплаве – каже Ристић.

Да ли ће бити суперћелијских олуја

Додаје да ове године „треба пратити температуру мора и океана пошто ће оне дефинисати да ли ће бити суперћелијских олуја“. Према његовим речима ако буде услова, суперћелијске олује ће бити у јулу.

- То можемо да одредимо ако крајем јуна одемо на Јадранско или Егејско море и у воду уђемо лагано, без стреса, ако температура воде већ тада буде 25-26 степени, велике су шансе да током јула буде суперћелијских олуја. Граница за суперћелијску олују је одређена са температуром мора од око 27 степени. Прошле године је температура Јадранског мора достигла и 29 степени почетком јула и имали смо проблем 13. и 19. јула са олујом. Већ крајем пролећа и почетком лета ћемо отприлике знати како ствари стоје, али за сада се не чине добро пошто је море топло, ове године се није претерано ни хладило, а Атлански океан сада бележи максималну температуру икада. Извориште голфске струје, близу афричке обале, је најтоплије икада и то додатно подгрева опасност која може током лета да се деси – закључује Иван Ристић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: