Митрополит указује да је патријарх нападнут због изјаве поводом почетка божићног поста у којој је позвао свој народ да се не туце по улицама.


- Шта це друго да каже српски патријарх кад види своју духовну децу да се туку песницама, моткама и каменицама и једни другима разбијају главе, него да са оцинским болом у души позове све који то цине да се не бију него да цувају једни друге - навео је Јоаникије у интервјуу за "Новости".

Он је додао и да му није јасно коме сметају благе реци патријарха "свако је свакоме потребан, не можемо једни без других", а онда позива на мир и "двоједну љубав према Богу и према ближњем, што знаци (на љубав) према сваком цовеку".

- Ако некоме сметају овде наведене патријархове јеванђелске и очинске реци, онда тај треба да се забрине за своје духовно стање и здравље - оценио је митрополит Јоаникије.

Каже и да овим речима патријарх заступа најширу слободу лицности, свакога ко жели да се бори за добро свог народа и уједно назнацује на који нацин се то добро може постици. "Упозорава да се моткама и каменицама не може постици ништа добро, као што је давно рекао наш народ - да зло добра донети неће", оценио је Јоаникије.

Он додаје и да је онима који су пре тридесет година на Теразијама вређали патријарха Павла требало доста времена да се за то покају.

- Овима који сада неосновано прозивају патријарха Порфирија требаће времена да схвате ширину његове мисли и дубину његове бриге и љубави за поверени му народ - оцениом је закључио је Јоаникије.