Mitropolit ukazuje da je patrijarh napadnut zbog izjave povodom početka božićnog posta u kojoj je pozvao svoj narod da se ne tuce po ulicama.


- Šta ce drugo da kaže srpski patrijarh kad vidi svoju duhovnu decu da se tuku pesnicama, motkama i kamenicama i jedni drugima razbijaju glave, nego da sa ocinskim bolom u duši pozove sve koji to cine da se ne biju nego da cuvaju jedni druge - naveo je Joanikije u intervjuu za "Novosti".

On je dodao i da mu nije jasno kome smetaju blage reci patrijarha "svako je svakome potreban, ne možemo jedni bez drugih", a onda poziva na mir i "dvojednu ljubav prema Bogu i prema bližnjem, što znaci (na ljubav) prema svakom coveku".

- Ako nekome smetaju ovde navedene patrijarhove jevanđelske i očinske reci, onda taj treba da se zabrine za svoje duhovno stanje i zdravlje - ocenio je mitropolit Joanikije.

Kaže i da ovim rečima patrijarh zastupa najširu slobodu licnosti, svakoga ko želi da se bori za dobro svog naroda i ujedno naznacuje na koji nacin se to dobro može postici. "Upozorava da se motkama i kamenicama ne može postici ništa dobro, kao što je davno rekao naš narod - da zlo dobra doneti neće", ocenio je Joanikije.

On dodaje i da je onima koji su pre trideset godina na Terazijama vređali patrijarha Pavla trebalo dosta vremena da se za to pokaju.

- Ovima koji sada neosnovano prozivaju patrijarha Porfirija trebaće vremena da shvate širinu njegove misli i dubinu njegove brige i ljubavi za povereni mu narod - oceniom je zaključio je Joanikije.