Тумачење владике Николаја Велимировића је да се ''пост састоји од уздржавања од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста телесни и духовни''.

Фото: Т. Валић

 

Многи се придржавају телесног поста, односно посте храном и мисле да је то довољно. У том случају, то може представљати дијету.

Пост је дисциплина тела, али и духа. За хришћане је важнија душа од тела, а храном се пости како би се организам очистио и усредсредио на духовни пост.

Духовни пост укључује уздржавање од злих помисли и дела, као и од било каквих грехова.

Ко не мора да пости храном?

Фото: Д. Јелен

 

Постоје и групе људи које су ослобођене верске обавезе на посну храну.

Прву групу људи представљају жене које су у другом стању, сматрају се блаженим. Довољну жртву подносе полагањем свог тела ради доношења новог живота, а за тај нови живот је неопходна разноврсна исхрана, која укључује и мрсну храну.

Изузети од поста су и људи са акутним и хроничним болестима. Да би се одржао живот неопходно је поштовати медицинску исхрану, а таква исхрана укључује и месне производе.

Деца су такође изузета од поста, јер не постоји канон који изричито прописује како би деца требало да посте. Не посте и немају потребу да посте као одрасли хришћани. Још не поседују грехе, страсти и навике, које се постом смирују, а због којих се пост од Бога заповеда, а од Цркве прописује.