Чувени српски фотограф, Томислав Петернек преминуо је у 91. години, а на његовој сахрани није се појавила Тања Петернек Алексић, као ни њене ћерке, преноси Хелло.рс

 

Фото: АТА имагес

 

 

То је изазвало низ шушкања, а нагађања да нису били у добрим односима сада су потврђена. Штавише, многи нису ни знали да је су Тања и Томислав у сродству.

Тања никад није причала о оцу, али зато никад није крила да је са мајком имала чврсту везу, те да јој је њена смрт тешко пала.

- Цело моје детињство било је идилично, а занимљиво је што и данас живим у истој кући у коју су ме донели из породилишта у мају 1965. године. Променила су се имена држава, али не и адреса. То је кућа моје баке, грађена почетком прошлог века, а моја најранија сећања везана су за двориште у тој башти, на један јасмин огроман као дрво трешње и његов мирис због којег и данас волим парфеме с јасмином. Волим их јер миришу на дом - испричала је једном приликом Тања за Курир.

Фото: АТА имагес

 

 

О животу са баком и мајком овако је причала:

- Бака је прво родила сина Бату, који је због урођене срчане мане преминуо пре него што је напунио пет година. Мамино детињство и бакину младост обележила је и болест мог деде Јована. Био је од оних поштених комуниста који је са Давидом Пајићем Даком дуго био у заробљеништву, што им је оштетило здравље и срце, а преминуо је када је мама имала велику матуру. Остала је сама с баком. Туговале су и тешко живеле, али су биле упућене једна на другу. Бака је касније говорила да само паркет који је иструлио испод машине за шивење зна колико је плакала. Мама је отишла, али је увек говорила да жали што јој није поживео брат и што није имала неког у животу с ким би поделила срећу што је моја породица оваква. Чврсто верујем да су сад негде заједно.

О презимену Петернек, једином повезницом са оцем:

- Моје девојачко презиме Петернек изазивало је увек велико занимање, нарочито деведесетих, када се Словенија отцепила, јер су сви мислили да је словеначко. Имала сам неку гледатељку која се стално јављала на Трећи канал и представљала као функционерка, а функција јој је била председница кућног савета неке зграде и, много ју је нервирало што је једна Словенка на телевизији. То је било недељу дана пре моје свадбе, када сам добила и презиме на „ић". Недељу дана раније гост ми је био Лоша из „Плавог оркестра" и био је збуњен, јер сам на крају емисије позвала гледаоце да се јављају на наш број телефона 600-842 и кажу да ли њима смета неко чије презиме звучи словеначки. Недељу дана касније гост ми је био Лазански. Саопштила сам „скор" истраживања: „Више је било оних којима не смета, а моје је да вам кажем да је презиме заправо чешко." Тако се завршило то пребројавање крвних зрнаца у живом програму.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

О мајци:

- Мама је отишла изненада и имам утисак да се нисмо поздравиле иако смо целог живота живеле заједно. То нисам могла да прихватим, али сам схватила као задатак да морам да је испратим онако како је желела. Са пуно жутих ружа и жутог цвећа које је волела... Остало је да се навикнем да живим с тим недостајањем. Кад уђем у продавницу, ухватим се за кекс који је мама волела, а онда схватим да немам коме да га купим. Болело је као да ме неко шутне у стомак, а кад то осетим, чучнем. Једном сам се таква нашла у неком кафићу. Плакала, седела и чекала да се туга спусти. Пришла ми је нека жена, за коју сада знам да се зове Ана и питала да ли може да ми донесе кафу против туге. Сваког дана сам одлазила ту и Ана је само доносила кафу. После смо почеле да причамо. Ана је сад на породиљском јер је уз дечаке близанце добила и девојчицу, а мени је остала као симбол тога да се живот наставља и да се продужава кроз нове људе које упознајеш, кроз нову децу која се рађају, а да ти остајеш да живиш као наставак живота оног ко те је родио, али туга остаје и научиш да живиш с њом - испричала је Тања.

(24 седам)

БОНУС ВИДЕО: