Прву улогу на филму одиграо је 1967. године, у филму "Боксери иду у рај", где је главну улогу тумачио Мија Алексић. Славу је стекао улогом Вујковића у ТВ серији "Бањица" (1984) и Стевице Курчубића у ТВ серији "Бољи живот" (1987, 1990).

Последњу улогу одиграо је у серији "Било једном у Србији". Драмски уметник преминуо је 16. новмебра након што је изгубио битку са корона вирусом.

На прву годишњицу смрти чувеног глумца Ивана Бекјарева, одржано је вече сећања на овог уметника. Сви они који су га волели и ценили његов рад окупили су се у музеју Адлигат, где је изложен легат овог драмског уметника.

Фото: Јутјуб принтскрин/LJUBAV TRAJE DUGO

 

Посетиоци, поред Иванових бројних фотографија, ту могу да виде и његове најличније ствари, а њихов избор две године пред смрт направио је са супругом Микицом, с којом је у браку био више од четири деценије.

- Памтим како је кући дошао очаран када је први пут видео овај музеј, рекао је да је то нешто изузетно, што и ја морам да видим. Када сам дошла овде, могла сам само да мислим исто што и он. У многим стварима учествовали смо заједно, био је веома вредан да сакупи све што је радио, имао је разне плакате о представама, да не говоримо о наградама које је љубоморно чувао. За легат смо бирали оно најинтересантније - почиње причу Микица, сећајући се последњих дана живота уметника.

Фото: Петар Милошевић

 

- Ових дана проживљавам сваки Иванов последњи тренутак. Тачно памтим када се шта десило. На срећу, неко време пред његов одлазак провели смо заједно јер смо обоје били болесни у исто време. Лежали смо у истој соби у болници недељу дана, била сам лакши случај и пуштена сам на кућно лечење, у нади да ћемо се видети за неколико дана. Свакодневно смо се чули телефоном, а онда је одједном нестао. Отишао је на интензивну и кренула је борба за живот - сећа се Микица и додаје:

- Био је ведар кад су долазили лекари, говорио је да се осећа одлично. Телефонирао је нон-стоп и њега су звали сви које је познавао. А молила сам га да то мало даха чува, да не буде стално у причи. Међутим, као да се опраштао од свих... Не памтим последње речи јер их није ни било. Растали смо се са "здраво", верујући да ћемо се видети опет - каже супруга чувеног глумца, којој је драго што га колеге нису заборавиле.

Фото: Петар Милошевић

 

- Многи ми се јављају и интересују се за легат. Зову и његови студенти, од којих су му многи постали пријатељи. Скоро ми се јавио један млади човек који је рекао да му је Иван био као други отац - казала је Микица.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: