Авалски торањ се налази на планини Авали, надомак Београда. Обновљен је и свечано отворен априла 2010. године.

Стари Авалски торањ

Први Авалски телевизијски торањ је званично пуштен у рад 1965. године. Био је висок 202,87 метара и сматрао се једним од најлепших ТВ предајника у Европи. Ремек-дело архитектуре и једини торањ на свету, који је за пресек имао једнакостранични троугао, који је симболисао српски троножац за седење, завршен је након 5 година од почетка пројектовања. На њему су радили архитекте Угљеша Богуновић и Слободан Јанић, као и конструктор и академик Милан Крстић.

У изградњи Авалског торња учествовало је око стотињак грађевинара. Утрошено је преко 4.000 тона армираног бетона. Врхунац изградње била је поставка 60 метара високе антене, тешке око 25 тона, која је монтирана на врх торња. Почетком маја 1965. године, Авалски торањ је добио свој коначан изглед. Постављене су телевизијске и радио антене и торањ је био спреман за рад. Торањ је постао симбол града и ствар по којој су сви путници, када је виде, знали да су надомак Београда.

Авалски торањ је веома „мршавог“ изгледа, али је одолевао јаким ветровима на Авали. Једна од занимљивости је да се торањ при јаким налетима ветра љуљао у пречнику од једног метра. 29. априла 1999. године авионском бомбом, током Нато бомбардовања Савезне Републике Југославије, торањ је срушен. У том моменту, то је био највиши срушени објекат на свету.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Обнова Авалског торња

Пошто је Авалски торањ сматран за једно од најбитнијих обележја Београда, 2005. године је донета одлука да се торањ обнови. Обнова је започета уклањањем остатака старог торња у мају 2005. године. Исте године, започета је израда пројекта новог торња. Након израде пројекта, прикљупљена су почетна средства и 11. децембра 2006. године започета је изградња новог торња. Уговор о изградњи потписан је између Дирекције за имовину Србије, РТС-а и предузећа „Ратко Митровић“.

Укупна вредност обнове Авалског торња процењена је на око 8,5 милиона евра. Највећи део средстава обезбедили су Република Србија и град Београд, око 8 милиона евра. Планирано је да торањ буде свечано отворен на десетогодишњицу уништења старог торња, али су радови потрајали дуже због лоших временских услова. Званично, Авалски торањ је завршен 23. октобра 2009. године, а свечано је отворен 21. априла 2010. године.

Фото: А. Гавриловић

 

 

Авалски торањ данас

Авалски торањ данас представља једну од 5 најпосећенијих туристичких атракција Београда. Висок је 204,68 метара и у њему се налазе Видиковац, на 122 метара висине, и кафе бар на 119-ом метру. До врха торња се долази лифтом, за неких четрдесетак секунди. Статистика показује да се број посета овом месту повећава из године у годину. Овај торањ је најлепши и најзначајнији телекомуникациони објекат, на услузи телевизијским и радио емитерима, као и мобилним оператерима. Торањ је отворен за посетиоце сваког дана, осим понедељком.

Прилаз Авалском торњу је веома сређен. Није реткост видети раднике који раде на одржавању и чистоћи око торња. До самог торња се долази стазом, која има благо узвишење. Добро се обуците, јер скоро увек дувају поприлично јаки ветрови. До Видиковца и кафе бара се веома брзо долази лифтом, а призор који можете видети са тих места је невероватан. Сам Видиковац Вам омогућава поглед, на читав Београд, околне шуме и насеља.

БОНУС ВИДЕО