Случај нестанка двогодишње девојчице из околине Бора завршио се трагично. Сумња се да је дете прегажено колима, а потом бачено на депонију. Према незваничним информацијама полиција је већ у два наврата раније приводила сада већ двојицу осумњичених мушкараца, и спроводила истрагу усмерену ка њима.

Верује се да се помоћу мобилне телефоније могло утврдити њихово кретање, те да су они у тренутку нестанка детета били у том рејону.

Ово су сигнали које полицији помажу при откривању профила убице:

Фаза асимилације у којој се испитују све доступне информације о месту злочина, жртви и сведоцима. Ово може укључивати фотографије места злочина, извештаје са обдукције, профиле жртава, полицијске извештаје и изјаве сведока.

"Фаза класификације", која укључује интеграцију прикупљених информација у оквир који у суштини класификује убицу као „организованог“ или „неорганизованог“.

Сматра се да организоване убице имају напредне друштвене вештине, планирају своје злочине, показују контролу над жртвом користец́и друштвене вештине, остављају мало форензичких доказа или трагова и често се упуштају у сексуалне радње са жртвом пре убиства. Насупрот томе, неорганизовани преступник је описан као импулсиван, са мало друштвених вештина, тако да су његова/њена убиства опортунистичка, а места злочина сугеришу помахнитало, насумично понашање и недостатак планирања или покушаје да се избегне откривање. Они би могли да се упусте у сексуалне радње након убиства јер немају знања о нормалном сексуалном понашању.

Пратећи фазу класификације, профилери покушавају да реконструишу секвенцу понашања злочина, посебно, покушавајући да реконструишу начин рада преступника или метод извршења кривичног дела.

Профилери такође пажљиво испитују „потпис“ преступника који се може идентификовати са места злочина и који је идиосинкратичнији од модуса операнди—потпис је оно што преступник чини да би задовољио своје психолошке потребе у извршењу злочина.

Од даљег разматрања модуса операнди, потписа починиоца на месту злочина, као и инспекције на присуство било каквог инсценирања злочина, профилер прелази на генерисање профила. Овај профил може да садржи детаљне информације о демографским карактеристикама починиоца, породичним карактеристикама, војном пореклу, образовању, карактеристикама личности, а такође може предложити истражитељу одговарајуц́е технике интервјуа/саслушања које треба да усвоји.

Још није јасно да ли су се ови мушкарци сами пријавили полицији, или је полиција сама дошла до закључка да су они починиоци дела.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО