Концепт еколошки прихватљивог града постао је све присутнији током година, но један такав мегаград већ годинама важи за град духова.

Мегаград назван Форест Цитy требао је бити велика кинеска инвестиција када је први пут представљен, али већ годинама зјапи празан. Обални град у Малезији, чија је изградња коштала 100 милијарди долара, дизајниран је за смештај до милион људи, а садржи и терен за голф, водени парк и ресторане.

Радови на изградњи пројекта започели су 2016, али изградња није ни близу краја. Према ББЦ-ју, изграђено је само око 15 посто Форест Цитyја, а само један посто од тога је насељено. Унаточ томе, кинеска фирма за изградњу некретнина Цоунтрy Гарден је "оптимистична" да ће град на крају бити завршен.

Фото: принтскрин Јутјуб/t City - The Malaysian Ghost City DesignZip

 

 

Међутим, суочавају се с дуговима од готово 200 милијарди долара, због чега су многи скептични да ће град икад заживети. Али с 15 посто изграђеног града, зашто је само један посто од тога насељено?

Новац од продаје станова био је намијењен финанцирању остатка Форест Цитyја

ББЦ наводи да је Форест Цитy био усмерен на продају некретнина у Малезији кинеским купцима, као дом далеко од дома. Али цене су измакнуле контроли, а куће у Малезији сада су изнад ценовног ранга многих људи. Најбоље чему се мештани могу надати је да неко богатији купи кућу у граду јер је изнајмљивање од њих исплативија опција.

Као и с многим другим пројектима, пандемија није помогла стварима јер је зауставила процес изградње на одређено време. Надаље, чини се да људи једноставно не желе куповати станове, што градским подузетницима представља проблем. У принципу, новац од продаје станова био је намењен финансирању остатка Форест Цитyја.

Фото: принтскрин Јутјуб/t City - The Malaysian Ghost City DesignZip

 

 

ИТ инжењер Назми Ханафиах рекао је за ББЦ да се иселио из Форест Цитyја након само шест месеци. Изнајмио је једнособни стан с погледом на море. "Успео сам побећи одавде. Није ме било брига за кирјиу, није ме било брига за новац. Само сам морао изаћи", рекао је.

"Најежио сам се кад сам се вратио. Овде је усамљено, ту си само ти са својим мислима. Да будем искрен, језиво је. Имао сам велика очекивања од овог места, али било је јако лоше искуство. Овде се нема што радити", закључио је.

 

 

БОНУС ВИДЕО