Глумац Славко Штимац започео је глумачку каријеру, као једанаестогодишњи дечак у филму "Вук самотњак" 1972. године.

- До тога је дошло готово случајно, јер је екипа филма дошла у школу, тражила је децу за филм и тиме су ми потпуно променили живот - открио је једном приликом Штимац.

Један је од ретких глумаца чије одрастање је публика на простору бивше Југославије могла да прати кроз његове улоге. 

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Иако никад није покушао да упише Факултет драмских уметности, Славко Штимац оставио је неизбрисив траг у нашој кинематографији.

Тешко је побројати све улоге које је остварио од детињства до данас, а "Варљиво лето 68", "Специјално васпитање", "Сјећаш ли се Доли Бел" или "Подземлје" само су неки од наслова који су га прославили.

Глумачка звезда региона и миљеник публике увек се трудио да, кад није на послу, живи скромно и повучено, а у дугогодишњој каријери ретко је давао интервјуе.

Фото: В. Данилов

 

 

Са супругом Весном Голубовић у складном је браку од 1997, а у првом браку са Мајдом Војниковић добио је сина Вида. Занимљиво је да су обе изабранице Славка Штимца уметнице, тачније сликарке, међутим, о њима од глумца нисмо чули ни реч.

Славко Штимац данас има 63 године, а прошле године одлуком Владе Србије нашао се на списку уметника који су добили националну пензију.

Фото: Милутин Лабудовић

 

 

 

Наиме, Влада Србије усвојила је на седници предлог комисије о додели признања за врхунски допринос националној култури.

Двадесет уметника, међу којима су Александар Берчек, Славко Штимац, Радош Бајић и Дејан Савић, добијаће до краја живота додатак од 64.730 динара на редовну пензију, тзв. националну пензију.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: