Мудрост коју је имао Иво Андрић чува се у његовим књигама, али и интервјуима са чувеним писцем. Исечци разговара са Нобеловцем дају нам увид у његова размишљања, а 48 година након смрти књижевника његове речи јако утичу на јавност.

Међу интервјуиа са славним аутором налази се и онај из 1967. године. Иво Андрић одговорио је тада на следеће питање: "Да ли је живот игра, варка или тајна коју још не можемо открити?".

Нобеловац је одговорио:

- У, то је велико питање. Ја верујем да је и игра и варка и тајна, али пре свега, ја мислим да је живот битка коју сваки човек и сви заједно воде на земљи док су живи, знате.

Нагласио је да је то став и филозофа па је поручио: "....живот човека је битка на земљи".

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

 

Иво Андрић биографија

Иво Андрић рођен је деветог октобра 1892. у Травнику, био је истакнути књижевник и дипломата Краљевине Југославије. Умро је13. марта 1975. године. Нобелову награду за књижевност добио је 1961. Након што му је уручено признања у Стокхолму између осталог је рекао: "Јер, приповедач и његово дело не служе ничем ако на један или на други начин не служе човеку и човечности".

Андрић о којем многи не знају ове детаље, у књижевност је ушао као аутор песамау прози „У сумрак” и „Блага и добра месечина”, које су објављене „Босанској вили” 1911. године. Његово ставаралаштво дели се у неколико фаза, а он је о уметности овако говорио: "Само неуки, неразумни људи могу да сматрају и да је прошлост мртва и непролазним зидом заувек одвојена од садашњице. Истина је, напротив, да је све оно што је човек мислио и осећао и радио нераскидиво уткао у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо. Уносити светлост научне истине у догађаје прошлости, значи служити садашњости. Сврха уметности је у повезивању прошлости, садашњости и будућности, у повезивању „супротних обала живота, у простору, у времену, у духу".

(ЖенаБлиц)

БОНУС ВИДЕО: