Ово је невероватна прича о Николи Борићу (48), човеку који не жели да има интернет, воду, струју, ТВ...

Радња приче је село Кокочак у Хрватској. Ово место није превише познато ни у овој држави, јер је у њему до пре неку годину живело свега петоро људи. Међутим, село је добило "светску славу" када је његов становник постао надалеко познати тренер.

А, онда нови шок за мали број локалних становника - Никола је рекао да не жели да уводи - струју, воду, интернет, телевизију у свој нови дом! Уз додатак:

- Не требају ми ни други људи.

Затим, нешто што је све још више шокирало! Све што је материјално стекао у животу поделио је пријатељима, а себи је оставио само 10.000 евра с којима је купио земљиште поред Кокочака где жели да изгради брвнару. Циљ је јасан:

- Хоћу да уживам у свом душевном миру!

У разговору за хрватски портал 24сата, Никола је објаснио своју одлуку:

- Моја филозофија се своди на живот у складу с природом, без отпада, без производње било каквог смећа. Желим и да помогнем локалној заједници и да пронађем свој мир.

Одлука о новцу дефинитивно је "мало" чудна:

- Никада ме новац није занимао, иако се лепио за мене. Једноставно је, желео сам да се посветим природи и да будем чобан.

Нови дом је нашао на огласима! А, пре него што га је купио свом пословном партнеру је дословно поклонио компанију вредну милионе евра и рекао да га то више - не занима. Исто је урадио и са својим луксузним станом у Етиопији.

Фото: Јутјуб принтскрин/24sata

 

 

- Мени материјалне ствари ништа не представљају у животу, заиста! Знам да за сутра једино морам да спремим дрва, јер сам остао без њих - причао је уз осмех Никола.

У послу, којим се бавио, Борић је достигао врх - водио је пулене до крова света и великих медаља на ЕП у атлетици, на Бостонском маратону, на Олимпијским играма, Дијаманским лигама итд...

- Волим, обожавам свој тренерски посао, али, једноставно, изгубио сам мотивацију да то радим и даље.

Једе једном днвено, а када му дођу пријатељи у посету уме да попије и кафу:

Фото: Јутјуб принтскрин/24sata

 

 

- Мени то одговара, тако живим већ годинам, није ми проблем да данима будем без хране. Ништа ми не недостаје овде. Телевизор немам, радио немам, интернет немам, мобилни телефон пуним код суседа - причао је Никола.

Међутим, неколико година касније он је ипак морао да промени мало "размишљања". Тако је почео да продаје путем интернета ствари које производи на свом имању (преко 150 производа има, све је искључиво домаће и његова производња), вероватно је схватио да му је то неопходно да би преживео...

(Курир/24сата.хр)

БОНУС ВИДЕО: