Неки стручњаци препоручују осам чаша (од 250 мл) течности дневно, док други кажу да воду треба пити када се осети потреба. Осим воде, у течност се убрајају незаслађени чајеви, природни сокови без шећера, супе и чорбе. Који су симптоми недостатка воде у телу?

Осећај умора

Вода преноси кисеоник до свих ћелија у организму, што му даје снагу и омогућава правилно функционисање. Ако је не пијете довољно, тело мора да надокнади кисеоник и узима га из крви, а последица је спорији рад организма, што доводи до замарања и поспаности. Да повратите снагу, у чашу воде сипајте сок од пола лимуна, додајте кашичицу меда, пола кашичице бибера у праху и прстохват соли - пијте у једнаким интервалима.

Фото: Профимедиа

 

 

Јака главобоља

Када вас заболи глава, уместо да одмах попијете таблету, попијте чашу воде. Недостатак воде у организму успорава циркулацију крви и доток кисеоника до мозга, што изазива главобољу. Стручњаци кажу да ће, уколико се надокнади течност, главобоља престати после пола сата.

Фото: Shutterstock

 

 

Бол у кичми и зглобовима

Вода подмазује зглобове и штити их од повреда приликом физичке активности или пада, а њен недостатак изазива у њима бол. Осим тога, 80 одсто хрскавице у телу се састоји од воде. Зато је важно да се она уноси у довољној количини. Поједите две банане дневно како бисте надокнадили калијум и спречили грчеве мишића.

Проблематична кожа

Путем зноја из тела се избацују и токсини који се налазе на површине коже. Ако не пијете довољно воде, мање ћете се знојити, па ће се те штетне материје задржавати на кожи и изазивати бубуљице, запушене поре, осип. Вода, такође, хидрира кожу и њен недостатак изазива сувоћу и појаву бора.

Фото: Профимедиа

 

 

Стално сте гладни

Осећаји жеђи и глади долазе из истог дела мозга, па када осетите глад, а знате да вам није време за јело, попијте чашу воде. Ако глад прође, значи да сте били жедни. У супротном, поједите нешто. Ако неколико пута дневно попијете шољу јогурта, заситићете се и умирити стомак.

Непријатан задах

Сува уста и задах могу бити симптом дехидратације. Захваљујући довољној течности у организму, пљувачка испира остатке хране с језика и зуба, а кад су уста сува, они ће на тим местима задржавају, стварају бактерије и изазивају непријатан дах.

Фото: Профимедиа

 

 

Тамна боја урина

Један од највидљивијих симптома дехидратације је боја мокраће. Нормална боја урина је светложута или провидна. Када је тамна, то значи да не пијете онолико воде колико вам треба и бубрези не могу избаце све штетне материје из тела. Да надокнадите течност, пијте воду, чајеве и једите пилећу супу.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: