Многи ујутру пију кафу како би се разбудили, подигли енергију и постепено припремили за обавезе које их очекују у дану.

Колико год да је користан овај напитак, омиљен не само међу Србима већ и међу људима широм планете, испоставило се да у одређеним ситуацијама може и те како да штети здрављу. Познато је да претерани унос кофеина може да изазове анксиозност, скок крвног притиска и друге тегобе, а стручњаци су открили да може и да подигне шећер у крви. Наравно, не увек, већ ако се кафа узима у одређено време...

Британски научници су приликом експеримента открили да шоља црне кафе (приближно 300 мг кофеина) 30 минута пре доручка подиже ниво шећера у крви. Студија је потврдила да се ова негативна последица дешава практично одмах, а ниво глукозе порасте за 50 одсто!

Два разлога могу да доведу до овога. Прво, кофеин блокира аденозин, који је учествује у сигнализирању телу колико инсулина треба да произведе и помаже ћелијама да ефикасно реагују на овај хормон за регулацију глукозе. Испијање кафе пре оброка може да смањи лучење инсулина, што значи да ће шећер скочити.

Други разлог лежи у способности кофеина да повећа ниво хормона стреса у телу. Заузврат, кортизол и адреналин повећавају шећер у крви како би обезбедили енергију за борбу против стреса. Да бисте то избегли, савет стручњака је да прво доручкујете, па тек онда попијте кафу.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".