Ако ваша јаја дуго стоје у фрижидеру и нисте сигурни да ли су добра за јело, постоје три једноставна начина да проверите да ли је јаје покварено.

Тестирајте у води

Ставите јаје у посуду са хладном водом. Ниво воде треба да буде око два пута вец́и од јајета. Свеже јаје ц́е потонути на дно посуде и лежати равно на боку. Мало старије јаје (старо око недељу дана) такође ц́е потонути на дно, али ц́е један крај бити мало подигнут. Ако се јаје уравнотежи и подигне са дна посуде након што је уроњено у посуду са водом, вероватно је старо око три недеље. Јаја која плутају на површини су престара и нису добра за јело.

Тест мућкања

Приближите јаје уху. Нежно га протресите и слушајте. Ако чујете гркљање, најбоље је да не конзумирате јаје. Ако се ништа не чује, јаје је вероватно добро за јело.

Тест разбијања јаја

Разбијте јаје на тањир и посматрајте жуманце и беланце. Ако жуманце има избочени округли облик попут глобуса, а беланце је чврсто око њега, јаје је свеже. Ако је жуманце мало више спљоштено, а беланце је још слепљено око њега, јаје је мало старије, али добро за јело. Ако је жуманце потпуно спљоштено, а беланце просуто и цури скоро као вода, јаје није добро за јело.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".