Чувени пас за спасавање из рушевина и потрагу за људима, Зиги, стигао је данас, заједно са ватрогасцима из Новог Сада, у Бор и прикључио се у потрагу за малом Данком Илић (2).

Зиги, стар десет година, службени пас МУП-а Сектора за ванредне ситуације у пензији, после разорног земљотреса у Турској помагао је у проналаску затрпаних и специјално је трениран за те ствари.

Пас је у мисију помоћи угроженима у Турској у фебруару прошле године упућен као равноправан члан Специјалистичког тима за спасавање из рушевина. Зиги је белгијски овчар и прошао је основну обуку из послушности, као и основну обуку за спасавање и претрагу лица. Учествовао је у више акција спасавања и на више међународних вежби у Словенији и Србији.

Водич тог службеног пса је Мили Радојевић, ватрогасац-спасилац и припадник Специјалистичког тима за спасавање из рушевина. Радојевић води бригу о Зигију.

За своје подвиге Радојевић је добио и одликовање, плакету за изузетну храброст 2018. године. Водичи службених паса су прошли више обука и тренинга и земљи и иностранству. 

Мили Радојевић је појаснио да пси цео свој живот заснивају на чулу мириса, а да је систем проналажења људи јако специфичан. За МОНДО је изјавио да тренутно не може да открива детаље потраге за несталом Данком, али да Зиги трага за живом особом.

- Зиги, односно пас за спасавање из рушевина и потрагу за људима може да нањуши само живу особу - изјавио је Радојевић, а у претходном интервјуу је појаснио како изгледа потрага службених паса.

Фото: МУП

 

- Струјање ваздуха је специфично када је у питању рушевина и ова ситуација. Постоји елементи где може да струји неки ваздух и пас може ту да лоцира мирис. Кад осети мирис он лаје, покаже извор мириса - рекао је тада за Мили Радојевић.

Подсетимо, најтежа и најкомпликованија претрага на којој је Зиги био ангажован, јесте случај девојчице коју је 2019. године отео Малчански берберин: 

Фото: Принтскрин/РТС

 

- Исто смо тамо били припојени тиму који врши претрагу и тад смо исто радили неки нови сегмент, широко подручје тражења, где идеш по неким локацијама, шума, мрак, то је нешто што је пре саме Турске било упечатљиво. Али наравно сама Турска је нешто што оставља дубок траг - навео је ватрогасац за МОНДО једном приликом.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Мондо)