У видеу који је прегледан више од 50 милиона пута јутјубер и редитељ документараца Рухи Кенет показао је како изгледа живот у граду изнад облака и - није нимало лаган (барем за странце).

 

 

Очекивани животни век је 35 година

Наиме, на овој екстремној висини атмосфера је знатно разређена, због чега је очекивани животни век 35 година. Локално становништво живи са само 50 посто уобичајеног нивоа кисеоника. Међутим, њихова тела еволуирала су тако да производе два пута више крвних ћелија од других.

- У овој пустоши ниједно стабло не може да преживи због ниског притиска. Овај град у перуанским Андама чак је 300 метара виши од Мон Блана, највишег врха европских Алпа. Далеко од модерног света, то је место где су злочин и опасност увек у близини, објаснио је Кенет.

Живот без струје и текуће воде

Он је показао како му се завртело у глави чим је изашао из таксија, а када се ујутро пробудио, осећао се јако уморно. Од сувог ваздуха заболело га је грло и испуцале су му усне, а иако је било лето, путеви су били залеђени и смрдљиви, а смеће се видело по целом граду.

Ту људи живе у "металним баракама" без струје, што је врло забрињавајуће када зими температура падне и до -10 степени. Приметио је и да већина људи користи јавна купатила и тушеве јер немају текуће воде у својим домовима. Међутим, постоји добар разлог зашто неки пристају да живе у овако тешким условима.

"Људи долазе само због једног разлога - злата"

- Људи долазе на ову сурову земљу само због једног разлога - злата. Око 50.000 људи настанило се овде, међу хрпама смећа, сањајући о богатству, објаснио је.

Иначе, град се налази у близини рудника злата, а између 2001. и 2009. године, кад је цена злата порасла за 235 посто, популација се повећала за 30.000 становника, преноси Индеx.хр.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".