Бјелица је своју одлуку обелоданио на свом Инстаграм профилу путем снимка који представља својеврсну рекапитулацију његове каријере. 

- 20 година... Хвала ти кошарко - написао је Бјелица у опису овог снимка. 

Подсетимо, последњи потпис је Бјелица имао на почетку сезоне за Црвену звезду, у коју је стигао на позајмицу из Фенербахчеа. Међутим, није стигао да у повратничком мандату дебитује за клуб који га је прославио. Већ током лета, током припрема, почело је да га издаје тело.

У дугој и садржајној каријери је играо за Суперфунд, аустријски Трајскирхен лајонс, Црвену звезду, Каху Лаборал, Фенербахче, Минесота тимбервулвсе, Сакраменто кингсе, Мајами хит, Голден стејт вориорсе, па по повратку у Европу опет за Фенер и београдске црвено-беле.

Најзначајнији трофеј је свакако НБА прстен са Вориорсима, после ког су уследиле бројне повреде и минимална минутажа у Фенербахчеу и Звезди.

Фото: Профимедиа

 

Са репрезентацијом Србије има европско и светско сребро, као и освојено злато на Универзијади 2009. године.

Именован је за МВП-а Евролиге и најбољег српског кошаркаша 2015. године, док је у Турској освојио првенство 2014. и национални куп 2013. године.

Првенствено је играо на месту крила, али је по потреби играо и на позицији крилног центра.

Фото: Профимедиа

 

Године 2009. био је изабран за најбољег спортисту Спортског друштва Црвене звезде. Изабран је 2010. у другој рунди НБА драфта као укупно 35. пик. Проглашен је за најкориснијег играча Евролиге у сезони 2014/15, а уједно је био и члан најбоље петорке такмичења исте сезоне.

Освојио је титулу првака НБА лиге у сезони 2021/22. са екипом Голден Стејт вориорса.

БОНУС ВИДЕО: