Осетно захлађење стиже већ сутра. Наоблачење с кишом и плјусковима са севера и запада Србије шириће се ка осталим крајевима, а више падавина ће бити после подне и увече у западној, централној и југозападној Србији - просечно од 10 до 30 мм, локално и више.

На планинама прелазак кише у снег и краткотрајно стварање/повећање висине снежног покривача. Дуваће појачан северозападни ветар. Највиша температура од 10 °С на западу и северу Србије до 21 °С на југоистоку.

Снимци са сајта Време и радар показују како ће се кретати облаци, као и како ће то захлађење захватати Србију - плавом бојом су означени облаци и киша, а розе бојом снег.

Облаци долазе са северозапада, те ће у шест сати захватити Суботицу, Лозницу и део око Новог Сада.

Фото: vremeradar.rs принтскрин

 

Два сата касније, облаци који доносе кишу и захлађење наставиће да се крећу ка остатку Србије, те ће у овом периоду стићи и до Београда.

Око 10 сати већ ће бити и на подручју Крагујевца и Ужица.

Слична ситуација биће сутра и око поднева.

Киша би, према сателитским снимцима сајта "време радар", сутра око 14 сати требало да пада у деловима Србије од Новог Сада, до Београда, као и на територији око Ужица.

Фото: vremeradar.rs принтскрин

 

Касније ће облаци који доносе кишу наставити да се крећу ка југу Србије, док је могуће да снег пада на крајњем западу.

Према снимцима, сутра увече, око 20 сати, снежни облаци прекриће крајњи запад Србије, док ће кише бити у централним, источним и јужним деловима наше државе.

Облаци који доносе снег, око 22 сата захватиће и подрућје Новог Пазара.

Фото: vremeradar.rs принтскрин

 

Захлађење и падавине наставиће да се крећу ка југу земље, док је снег и даље могућ у пределу Новог Пазара, као и у неким северним деловима КиМ.

До краја месеца честе промене времена

У понеделјак променлјиво облачно и свеже, у Војводини и источној Србији ветровито. Током дана се очекују и сунчани интервали, али и краткотрајна киша, на планинама краткотрајан снег. Највиша температура од 11 до 16 °С. Увече и током ноћи ведро уз слаблјење ветра.

У уторак јутро хладно са приземним мразем, а локално се очекује и слаб мраз на 2 м висине. Током дана ново наоблачење, али уз пораст температуре и појачање јужног и југоисточног ветра, нарочито у кошавском подручју и на планинама. На југу Баната очекују се и удари олујне јачине. Краткотрајна киша после подне и увече. Кошава ће дувати од уторка до четвртка, током дана топлије.

У среду у већем делу суво, осим на југу и југозападу Србије, а у току ноћи и у четвртак променлјиво облачно и нестабилно, повремено с кишом и локалним плјусковима са грмлјавином.

У петак престанак падавина, па ће последњег викенда у месецу бити претежно сунчано и топло.

Пали се метео аларм

Како је најавио РХМЗ, сутра ће у већем делу Србије, изузев Бачке, Баната, Срема и Београда, бити упаљен жути метео аларм због кише, а у југозападној Србији и на простору КиМ и због грмљавине.

Жути метео аларм значи да време може бити потенцијално опасно: Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: