У РТС клубу у Београду представљена је монографија Здравка Шотре "Мојих 500 глумаца", капитални издавачки подухват Службеног гласника и РТС издаваштва. О великом аутору су говорили Светлана Цеца Бојковић, Слобода Мићаловић Ћетковић, Војин Ћетковић, Љубомир Булајић и уреднице издања Биљана Бошњак Драгановић и Весна Смиљанић Рангелов.

- У први 65 година Шотра је потписао седам режија у позоришту, 67 ТВ драма, 26 играних серија са 234 епизоде, 17 филмова, 12 документарца, 22 емисије поезије и музике, 29 снимака и преноса позоришних представа. И сасвим смо сигурни да то није све, али рецимо да је то та бројка. Књига је историја југословенског и српског глумишта - рекла је на почетку промоције домаћин програма Ана-Марија Симоновић.

Најзанимљивије приче о Здравку Шотри поделили су с публиком брачни пар Слобода и Војин Ћетковић.

Фото: АТА имагес

 

 

- Када почнете да радите са Шотром, ступате у неки облик брачне заједнице. Као да се закунете на верност. И он вама и ви њему. И ко је први пут играо код Шотре, играће цео век. Е сад, богу хвала на његовом херцеговачком здрављу. Многи су се наиграли код њега. Постоје два нивоа комуникације с њим - лични и професионални. И за разлику од многих редитеља, он је те аспекте стално мешао, чак и у једној јединој реченици. Од мржње до потпуне љубави, од шапата до рике - открио је Ћетковић.

Он се присетио како је добио улогу Физикуса у "Ивковој слави":

Фото: АТА имагес

 

 

- Звао ме и каже: "Снимам филм 'Ивкова слава', наменио сам ти велику улогу, али продуцент те неће. И ја сам ти написао једну малу улогу, али ћу је расписати да имаш једно десетак дана." Рекао сам му да није важно колико има дана снимања, а онда ми је Шотра рекао: "Морам да ти дам улогу јер имаш кредит у швајцарцима." Покушали су да нас заваде разни продуценти, неки небитни сарадници, цивили и новинари. Причали су ми свашта о њему, и њему о мени, али сваки пут бисмо некако нас двојица изјахали из тог филма и одјахали на неки следећи.

Слобода је због Шотре и снимања серије "Непобедиво срце" прекинула породиљско одсуство.

- Анегдота има заиста пуно. Кад сам се породила, деца су имала између шест и десет месеци, мене Шотра зове и каже: "Снимам 'Непобедиво срце', дођи." Тек сам се породила. А он одговара: "Али, срећо, знаш, ја нећу још дуго, ово је мени и последње. Нећеш ме ваљда одбити? Је л' ти то мене одбијаш?" Шта ћу, ја оставим децу. Спакујем кофере између подоја и снимања. У једном тренутку смо отишли у Париз. Имала сам најбољег водича на свету.

Фото: АТА имагес

 

 

Шотра ме је упознао, ходали смо шест сати без паузе, мени је било стид да кажем да не могу да ходам, јер је он ходао, ходао, ходао. Увече сам отишла с Тамаром Крцуновићом да ми покаже Париз и сад неки други део. Враћам се, затичем хитну помоћ испред хотела, Шотра је љут, зашто се ја не одмарам пошто сутра снимам. И каже мени продуцент: "Иди, хитно му се извини што си отишла да се прошеташ од седам до 10, јако је љут." Ја долазим, он каже: "Ти си мајка, мораш да се одмориш" - истакла је глумица.

Ђаво ме је повео међу глумце

Здравко Шотра насмејао је све кад је рекао да је ово тек његових првих 65 година.

- Неки ме је ђаво наговорио међу те глумце, да проведем цео свој живот међу њима. Хвала том ђаволу што ме је то наговорио. И сад, овај, ево, у овој причи се види да сам живот провео с људима који су не само даровити него и људи из доброг дома, људи који говоре о особеној личности. Доста говоранције. Желим да почнем својих нових 65 година дружења с глумцима - рекао је аутор књиге.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: