Ипак, било је оних који су се великог научника сетили после смрти.

Теслиној сахрани је присуствовало преко 2.000 људи. У поворци која се два дана сливала ка погребној Сали Медисон авеније било је државника, јавних личности, нобеловаца, али и стотине обичних, малих људи који су се дивили генију чији су им проналасци олакшали живот.

- Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је И, како време пролази, постаје још веће.

- Фјорело ла Гвардија, тадашњи градоначелник Њујорка Комеморацију је преносио Радио Њујорк, а сви водећи листови су објавили текстове о „одласку генија”.

Говор градоначелника Њујорка Фјорела Ла Гвардија на комеморацији Николи Тесли 10. јануара 1943. године:

Опело је одржано 10. јануара у Катедрали Св. Јована Богослова на Менхетну. Ковчег је био покривен америчком и југословенском заставом.

По Теслиној жељи, испратила га је музика. Тражио је две песме – Шубертову композицију “Аве Марија” и, за крај “Тамо далеко”.

О овоме сведочи звучни запис који је остао сачуван до данашњих дана у Њујоршком архиву. Српску песму која је научника подсећала на далеку домовину одсвирао је Теслин пријатељ, виолинист Златко Балаковић у пратњи хора “Слован”.

Тело научника је после овога кремирано.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".