У понедељак постепено наоблачење али ће и даље повремено бити сунчаних интрвала. Над средишњим деловима региона повремено може бити кише, пише Марко Чубрило у новој временској прогнози за Србију.

Крајем дана над западним, средишњим и југозападним деловима региона јаче наоблачење уз кишу, у току ноћи ка уторку кише и снега преко 1000мнв може бито и над југоисточним деловима региона, док ће најмање кише бити на крајњем северу.

У понедељак максимум од +12 у облачним до око +18 на сунчанијим, фенским деловима региона.

У уторак пре подне падавине још на југоистоку региона, док ће над осталим пределима бити суво уз умерену облачност. Ветар умерен до појачан, северни, дуж Јадрана пролазна бура.

Како се наводи, у уторак и среду хладније уз максимуме од +5 до +12 степени Целзијуса. Око 20.03. јутро хладно уз могућу појаву углавном слабг мраза, до -3 степена Целзијуса и то претежно у планинским котлинама региона. Слабог мраза понегде може бити у Панонском делу региона и то може представљати опасност по процветало воће.

Крајем недеље под утицајем антицикона стабилно и топлије тако да ће у петак максимуми бити већ око +18 степени Целзијуса, а више неће бити опасности од мраза.

Почетком наредног викенда се симулира спуштање јаког, хладног, фронта до Алпа што ће најверовантије покренути секундарну циклогенезу над севером Италије и регионом Јадрана. У топлом сектору тог цикона ће почети јако јужно струјање те ће почетком следећег викенда бити још топлије уз максимуме који ће понегде бити и око +23 степена Целзијуса.

Даљи развој синоптике је веома упитан. Најтоплији је оперативни ЕЦМWФ који центра циклона задржава западније од нас и тиме нас све до око 27.03. држи у његвом топлом сектору те уз јако јужно струјање над нејвећим делом региона остаје врло топло уз кишу и пљускове, стоји у прогнози.

Међутим, за сада је овај прорачун доста усамљен и средња вредност 50 ансамбле чланова ЕЦМWФ-а, вештачка интелигенција у склопу истог модела, оперативни ГФС и његови ансабле чланови имају источнији положај тог система што би нам донело знатно хладније време.

Добро је што за сада те хладније опције прорачуна немају снег у низијама и снежна граница би се кретала негде на око 800мнв, што би представљало проблем и пределима преко те висине али би низије избегле опасност од касног снега.

За коначну процену развоја синоптике после 23.03. ће се сигурно морати сачекати бар још 3-4 дана и за сада остаје да се прати тренд ансамбле чланова.

Почетком следеће недеље хладније, повремео може бити и кише, снега преко 1.000 метара надморске висине, док би око 20. марта могло бити опасности од касног мраза, закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: