Грађане Хрватске данас је изненадила одлука председника државе да изборе за Хрватски сабор распише за среду, 17. април 2024. године. Иако су избори традиционално недељом јер је то нерадни дан, ове године ће бити усред недеље, у среду.

Оно што је интересантно, према Закону о изборима заступника у Хрватски сабор, члан 5. став 3., дан избора је нерадни дан те се поставља питање да ли ће грађани Хрватске добити један нерадни дан више те недеље.

Хрватски медији подједнако су изненађени оваквом одлуком као и грађани, а Јутарњи лист пише да је ово "први пут у историји да на изборе излазимо у среду". 

Вечерњи лист је ову вест пренео са насловом "Милановић потпуно изненадио: Одредио датум избора, неће бити у недељу", а хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је да је датум мало необичан. Он је на конференцији за новинаре у Осијеку прокоментарисао изборе који ће бити 17. априла.

- Већ сам раније рекао како нама сваки датум одговара. Мало је необично што је баш овај датум, али ми смо спремни на све, заједно с нашим партнерима. Пред нама је демократски испит. Идемо по ново поверење грађана након два захтевна али врло успешна мандата - изјавио је Пленковић.

Фото: Профимедиа

 

На питање новинара хоће ли изаћи мање бирача јер су избори усред недеље, Пленковић је одговорио:

- Не знам, нећемо спекулисати своје намере. Имамо свој програм, визију - додао је премијер Хрватске.

Хоће ли бити проблема с организацијом јер је већина бирачких мјеста у школама?

- То треба питати онога ко је одабрао. Можда ће бити захтевније, али верујем да ће се сви потрудити - одговорио је Пленковић на конференцији за новинаре. 

Иначе, ово је други пут у хрватској историји да су парламентарни избори преко радне недеље, а не недељом. Први пут је било 3. јануар 2000. године кад је премијер постао Ивица Рачан. То је био понедељак.

Стручњак за хрватски устав и професорка Сања Барић поставља неколико питања на које за сада немамо одговор. 

- Хоће ли се тај дан третирати као недеља, како ће радити услужне делатности, болнице, полиција. Колики је то онда трошак за послодавце, што губе радници, хиљаду и један практични проблем узрокован одлуком која нема ниједну практичну сврху осим мућења воде, потпуно непотребно. У складу с законом и уставом, али непотребно - говори Барић, пише 24сата.хр.

- Могао је јуче да распише изборе па да буду у недељу, 14. априла. И то би било по закону, тако одабир датума парламентарних избора - каже Барић. 

И заиста, председник државе може да изабрере било који дан, док год се држи тога да је од дана објаве до избора прошло минимално 30 дана. По закону, дан кад се одржавају избори проглашава се нерадним. 

Према Одлуци о расписивању избора за заступнике у Хрватском сабору, избори ће се одржати на бирачким местима у Републици Хрватској у среду, 17. априла 2024. године, а избори на бирачким местима у седиштима дипломатско-конзуларних представништава Републике. Хрватске одржаће се у уторак, 16. априла и среду, 17. априла 2024. године.

Одлука о расписивању избора за посланике у Хрватском сабору ступа на снагу данас, 15. марта 2024. године.

Према Закону о изборима заступника у Хрватски сабор, члан 5. став 3., дан избора је нерадни дан.

Председник Републике Зоран Милановић донео је и Одлуку о расписивању избора за посланике у Европском парламенту из Републике Хрватске. Према Одлуци о расписивању избора за посланике у Европском парламенту из Републике Хрватске, избори на бирачким местима у Републици Хрватској и у једиштима дипломатско-конзуларних представништава Републике Хрватске одржаће се у недељу, 9. априла 2024.

Одлука о расписивању избора за посланике у Европском парламенту из Републике Хрватске ступа на снагу у уторак, 9. априла 2024. године.

БОНУС ВИДЕО: