Građane Hrvatske danas je iznenadila odluka predsednika države da izbore za Hrvatski sabor raspiše za sredu, 17. april 2024. godine. Iako su izbori tradicionalno nedeljom jer je to neradni dan, ove godine će biti usred nedelje, u sredu.

Ono što je interesantno, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, član 5. stav 3., dan izbora je neradni dan te se postavlja pitanje da li će građani Hrvatske dobiti jedan neradni dan više te nedelje.

Hrvatski mediji podjednako su iznenađeni ovakvom odlukom kao i građani, a Jutarnji list piše da je ovo "prvi put u istoriji da na izbore izlazimo u sredu". 

Večernji list je ovu vest preneo sa naslovom "Milanović potpuno iznenadio: Odredio datum izbora, neće biti u nedelju", a hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da je datum malo neobičan. On je na konferenciji za novinare u Osijeku prokomentarisao izbore koji će biti 17. aprila.

- Već sam ranije rekao kako nama svaki datum odgovara. Malo je neobično što je baš ovaj datum, ali mi smo spremni na sve, zajedno s našim partnerima. Pred nama je demokratski ispit. Idemo po novo poverenje građana nakon dva zahtevna ali vrlo uspešna mandata - izjavio je Plenković.

Foto: Profimedia

 

Na pitanje novinara hoće li izaći manje birača jer su izbori usred nedelje, Plenković je odgovorio:

- Ne znam, nećemo spekulisati svoje namere. Imamo svoj program, viziju - dodao je premijer Hrvatske.

Hoće li biti problema s organizacijom jer je većina biračkih mjesta u školama?

- To treba pitati onoga ko je odabrao. Možda će biti zahtevnije, ali verujem da će se svi potruditi - odgovorio je Plenković na konferenciji za novinare. 

Inače, ovo je drugi put u hrvatskoj istoriji da su parlamentarni izbori preko radne nedelje, a ne nedeljom. Prvi put je bilo 3. januar 2000. godine kad je premijer postao Ivica Račan. To je bio ponedeljak.

Stručnjak za hrvatski ustav i profesorka Sanja Barić postavlja nekoliko pitanja na koje za sada nemamo odgovor. 

- Hoće li se taj dan tretirati kao nedelja, kako će raditi uslužne delatnosti, bolnice, policija. Koliki je to onda trošak za poslodavce, što gube radnici, hiljadu i jedan praktični problem uzrokovan odlukom koja nema nijednu praktičnu svrhu osim mućenja vode, potpuno nepotrebno. U skladu s zakonom i ustavom, ali nepotrebno - govori Barić, piše 24sata.hr.

- Mogao je juče da raspiše izbore pa da budu u nedelju, 14. aprila. I to bi bilo po zakonu, tako odabir datuma parlamentarnih izbora - kaže Barić. 

I zaista, predsednik države može da izabrere bilo koji dan, dok god se drži toga da je od dana objave do izbora prošlo minimalno 30 dana. Po zakonu, dan kad se održavaju izbori proglašava se neradnim. 

Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru, izbori će se održati na biračkim mestima u Republici Hrvatskoj u sredu, 17. aprila 2024. godine, a izbori na biračkim mestima u sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike. Hrvatske održaće se u utorak, 16. aprila i sredu, 17. aprila 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za poslanike u Hrvatskom saboru stupa na snagu danas, 15. marta 2024. godine.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, član 5. stav 3., dan izbora je neradni dan.

Predsednik Republike Zoran Milanović doneo je i Odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske. Prema Odluci o raspisivanju izbora za poslanike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske, izbori na biračkim mestima u Republici Hrvatskoj i u jedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održaće se u nedelju, 9. aprila 2024.

Odluka o raspisivanju izbora za poslanike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. aprila 2024. godine.

BONUS VIDEO: