Америчко национално удружење за кафу тврди да просечни Американац попије нешто више од три шоље кафе дневно, што показује колико је та јутарња рутина важна за многе људе. Иако свако има различиту толеранцију, постоји ограничење у количини кофеина коју би требало унети у свој организам сваког дана.

Уобичајени знакови прекомерне конзумације кофеина су нервоза и убрзани откуцаји срца, док предозирање кофеином може да доведе до озбиљнијих симптома, као што су проблеми са дисањем и напади.

Тровање кофеином настаје када тело акумулира опасно високе нивое кофеина, што може да има озбиљне последице па чак, у ретким случајевима, и довести до смрти.

Фото: Shutterstock

 

Колико кофеина је превише?

Иако ретко, постоји увек опасност од тровања кофеином ако се кафа конзумира без одговорности. Препознавање знакова и фактора ризика који могу да повећају шансе за предозирање кофеином може помоћи у избегавању таквих ситуација.

Према Америчкој агенцији за храну и лекове, горња граница за кофеин код здравих одраслих особа је 400 милиграма дневно, што испадне отприлике четири или пет шоља кафе.

Ерин Палински-Вејд, дијететичарка из EKP Nutrition Communications у Њу Џерзију, истиче да конзумација више од 400 милиграма кофеина неће нужно узроковати смрт или трајну штету организму. Ипак, просечна одрасла особа може осећати анксиозност и раздражљивост због високе количине. Токсични учинци тровања кофеином почињу се појављивати када особа унесе 1200 милиграма кофеина, што је еквивалентно барем 12 шоља кафе.

Фото: Shutterstock

 

Који су симптоми тровања кофеином?

Када дође до тровања кофеином, тело доживљава низ озбиљних негативних ефеката. Нима Мајлеси, директор медицинске токсикологије у Универзитетској болници Стејтен Ајленд, објашњава да стимулативни учинци кофеина ремете нормални ритам срца, што може да резултира неправилним откуцајима и чак срчаним застојем.

Такође, Палински-Вејд је истакла да особе које су се предозирале кофеином могу да пате од гастроинтестиналних проблема попут повраћања и пролива.

С обзиром на то да кафа подстиче повећано мокрење, људи који конзумирају прекомерене количине овог напитка излажу се ризику од губитка есенцијалних минерала из тела, посебно калијума.

Фото: Профимедиа

 

Низак ниво калијума, или хипокалемија, може да доведе до оштећења мишића до те мере да се може јавити парализа, узроковати потешкоће с дисањем због ослабљених дисајних мишића и спречити бубреге да обављају своју функцију.

Такође постоје бројни неуролошки симптоми тровања кофеином. Документовани случајеви описују појаву тескобе, халуцинација, мигрена, отицања мозга и епилептичних напада. Иако је изузетно ретко, тровање кофеином ипак може да буде смртоносно.

БОНУС ВИДЕО: