Ево како се свака недеља поста назива и која су правила.

Фото: Профимедиа

 

 

1. Чиста недеља (Тодорова или Теодорова недеља): Прва три дана поста почињу потпуним уздржавањем од хране и пића, познатим као тримирје. Затим се прелази на сухоједење или пост на води. У четвртак је пост на води, док је остатак седмице дозвољено јести храну припремљену на уљу.

2. Пачиста недеља: Ову седмицу треба провести постом на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено уље.

3. Крстопоклона недеља: Током ове седмице, пости се на води од понедељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недељу риба, због Благовести.

4. Средопосна недеља: Ова седмица се пости као и друга, на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено уље.

5. Глува недеља: Пости се на води у понедељак и уторак, а од среде до недеље на уљу, с тим што је у петак дозвољено и вино.

6. Цветна недеља: Пости се на води од понедељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недељу риба, када се славе Цвети.

7. Страдална или Страсна недеља: Последња недеља пред Васкрс обележава строги пост, молитва и покајање. Од понедељка до среде пости се на води, у четвртак је дозвољено уље, а на Велики петак се уздржавамо. Субота је поновно пост на води, а недеља означава крај Великог поста.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: