Православни верници живе у вери да ће Бог чути њихов вапај на болесничкој постељи и услишити ниихове молитве, али и у учењу да ако болесник тражи од Бога оздрављење само за себе и не моли се да и други болесни оздраве, не поступа добро.

- Тебе, кога ништа не боли, помоли се за њих да оздраве. Кад већ не јаучеш у кревету, јаукни бар у молитви за болесне. Уколико се здрави људи не моле за болесне, рећи ће им прекосутра Христ, били сте здрави али нисте се молили за оне који су патили. Не познајем вас - пише у Јеванђељу по Матеју.

- Владико, Сведржитељу, Свети царе, ти који уразумљујеш и не усмрћујеш, који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш, и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу свога који болује посети милошћу Својом. Опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О Господе, излечујућу силу Своју са небеса пошаљи, дотакни се тела његовог, угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему, буди лекар слуге Свога, подигни га са постеље болесничке и са одра страдања његовог, и даруј га свесавршеног Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју. Јер Твоје је да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо. Оцу и Сину и Светоме духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Фото: Профимедиа

 

Свети Јован Златоусти рекао је да сви људи жуде за молитвом, више него што дрвеће има потребу за водом. „Зато што нити дрвеће може да даје плодове уколико не упија воду кроз корење, нити ћемо ми моћи да доносимо скупоцене плодове побожности уколико се не напајамо молитвом.“

Молитва за болесника

Благословен си, Господе Боже наш, лекару душа и тела, који и немоћи и болести наше на телу свом понесе, чијом се раном ми исцелисмо, пастиру добри, који дође да изгубљену овчицу тражиш и који изнемоглима дајеш утеху и живот са васкрсењем; Ти си се у последње време учовечио и Бог Реч се са телом на земљи јавио и са људима поживео ради људског спасења. О, Господе, Ти на висинама живиш и на смирене гледаш; као што си некада примио Језекијину молитву и сузе, подигао га са болесничког одра, и продужио му живот за петнаест година; као што си преко пророка Јелисеја очистио од губе Неемана Сирца, и васкрсао Сунамићанкина сина; и као што си Петрову ташту од грознице избавио; и заповешћу својом губаве исцељивао; и додиром хаљине своје исцелио од болести жену, болесну дванаест година од течења крви; и због вере капетановог слугу оздравио; и удовичина јединца сина из мртвих васкрсао и предао га мајци његовој жива и здрава; и Хананејкину кћер од свирепог злодуха ослободио; и помазавши калом очи слепом од роћења, вид му повратио; и четвородневног и љубљеног пријатеља твог Лазара оживео и дао га сестрама његовим; као што си некада дао власт Апостолима твојим да болесне исцељују и губаве чисте; као што си царинике оправдао, и прикован на крсту, рај си обећао разбојнику, Ти који узимаш на себе грехе света; као што си преко врховних Апостола твојих Петра и Јована код Красних врата хромога исцелио, и Тавиту из мртвих васкрсао, и Евтиха Павлом оживео, и од гујина уједа Павлову руку неповређеном сачувао, и преко Павла апостола твога крепком руком својом оца Пуплијева од ватре и грознице исцелио, тако и сада, неисказаним човекољубљем својим и уобичајеним милосрђем својим исцели слугу твога (или: слушкињу твоју) (име) од његових (или њених) душевних патњи.

Молимо Ти се и преклињемо Те, разреши, опрости слузи твоме (или: слушкињи твојој) сва безакоња за која Те моли, и исцели га од страсти, очисти од сваке прљавштине тела и душе, угаси ватру у њему (или у њој) росом милости твоје; опрости му ако коју заповест твоју наруши као човек који тело носи и телесно живи, ако сагреши пред Тобом дању или ноћу, вољно или невољно, свесно или несвесно, или се ум његов повреди погледом очију или слухом ушију или мирисањем или нечим другим, те сагреши и телом и духом, и отуђи се од воље твоје, но Ти сам, Господе, као благ и човекољубив, подигни га од опаке болести и патње. О, Владару Господе, услиши нас грешне сада, и кад год Те призовемо; погледај као благ и не помени безакоња његова прва, и избави њега (или њу) и нас од вечних мука, и очисти њега и нас од сваке рђаве намере, и уста његова (или њена) нека величају Тебе, и усне његове нека славе Тебе, и руке његове (или њене) укрепи на вршење заповести твојих, и ноге његове поведи путем твојим, и све удове и разум његов (или њен) утврђујући молитвама пречисте Мајке Твоје и свих Светих твојих. Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва за болесне

Владико Сведржитељу, Свети Царе, Који уразумљујеш и не усмрћујеш, Који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу Свога (име болесника) који болује, посети милошћу Својом. опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, излечујући силу Своју са Небеса пошаљи, прикосни се тела његова, угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему, буди Лекар слуге Свога (име болесника) подигни га са постеље болесничке и са одра страдања његовог и даруј га свесавршеног Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју. Јер Твоје је да нас милујеш и спашаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда и у векове векова. Амин.

Молитва у болести

Оче Свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи, и оживотвори ме благодаћу Христа Твог : молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и увек Ђеве Марије; силом Часног и Животворног Крста; посредништвом Чесних Небеских Сила бестелесних; Часног славног Пророка, Претече и Крститеља Јована; Светих славних и добропобедних мученика, преподобних и богоносних Отаца наших; Светих исцелитеља бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Сампсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна; Светих и праведних Богоотаца Јоакима и Ане и свих Светих. Јер Ти си извор исцелења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

БОНУС ВИДЕО:

(Стил Курир)