Колико често вас памћење изневери?

Да ли и ви спадате у оне који никад нису сигурни да ли су искључили пеглу или шпорет пре него што су изашли из стана или да ли су уопште закључали улазна врата?

Ако сте се препознали у овим примерима, сигурно знате и да нисте једини. Пробајте методу која заиста функционише и која ће вам помоћи да из куће изађете "мирне главе", сигурни да нисте заборавили ове ствари.

Фото: Профимедиа

 

 

Стручњак за неурокогнитивну психологију Сири-Марија Камп са Универзитета у Триру објашњава у интервјуу за "миХОМЕБООК" да се наш мозак не фокусира на радње које се обављају сваки дан.

Фото: Профимедиа

 

 

Искључивање шпорета након кувања или закључавање улазних врата на путу до посла део су низа радњи које се дешавају, мање-више, истим редоследом. На пример, када изађете из куће, ово су радње које редовно обаљате: обувате ципеле, облачите капут или јакну, узимате торбу, гасите светла, закључате улазна врата и потом одлазите на превоз. Ове радње изводите готово аутоматски, не размишљајући о њима, објашњава стручњак и додаје да постоји трик који ће вам помоћи да "преварите мозак" и натерате га да запамти ове рутинске радње. 

Претворите "обичну" радњу у нешто "неуобичајено", и то користећи машту. Постоји неколико опција да ово урадите: певајте песму када затворите врата или, на пример, поскочите када искључите пеглу. Тада ће ваш мозак забележити овај тренутак у сећању и повезати га са тим конкретним даном.

(Лепа&Срећна)

БОНУС ВИДЕО: