Адвокат Ахмед Делимеђац и Јавни бележник Сава Дедајић објашњавају шта каже закон о наслеђивању и да ли ћерке Милана Гутовића могу да оспоре усмени тестмент.

- То је један од тестамената које закон о наслеђивању предвиђа као облике тестамената. Да бисте могли наследити, тестамент мора да има једну од форми предвиђених законом. Имате писмени тестамент, који неко може сачинити, холографски, и то својом руком напишете на папиру, као последњу вољу, и потпишете. То је валидан тестамент без додатне овере и провере других органа. Не мора нужно да значи да је валидан само онај тестамент који је оверен код нотара. Закон каже да је пожељно да се стави и датум када је састављен тестамент, што може да буде касније важно у парничном поступку - каже Сава Дедајић и објашњава да је једнако валидан такав тестамент, као и онај који је сачињен код Јавног бележника.

- Суштинских предности тестамента овереног код нотара има, али формалних предности нема. Изједначен је када неко својеручно напише тестамент или када неко призна да је неки његов тестамент сачињен већ пред два сведока, и то је један од тестамената. Јавно-бележнички тестамент, судски тестамент, усмени тестамент, имају једнаку правну снагу. Поједини облици тестамената дају одређене предности код доказивања. Јавно-бележнички тестамент који се код нас саставља има предности ради лакшег доказивања. Ако је неко са јавним овлашћењима, као што је то случај са Јавним бележником, који када сачини тестамент назначи све поуке о правним последицама, поучи особу која саставља тестамент, завештаоца, о његовим правима, обавезама и последицама самог тестамента као последње изјаве и воље. Тај тестамент се потом оставља у Јавно-бележничкој комори, где постоји регистар свих тестамената - каже Дедајић и додаје да када нема тестамента, суд предузима законску поделу наследства.

Фото: АТА имагес

 

- Када нема тестамент, оставштина се преузима према закону. Први наследни ред су супруга и деца, други ред родитељи, ако њих нема браћа и сестра. Увек се гледа да се прво испоштује последња воља, а ако ње нема законом је регулисан ред наслеђавање.

Јавни бележник објашњава и шта значи проглашени усмени тестамент.

- Његовим проглашењем обзнањује се да он постоји, а он ће бити предмет расправе у оставинском поступку иза покојника. У том поступку обавезно ће бити позвани законски наследници да се изјасне о постојању тестамента и његовој пуноважности. Уколико сматрају да он није пуноважан, они ће га оспорити, па ће суд или нотар који буду водили поступак прекинути оставину и упутити странке на парницу, где ће се утврђивати да ли је он пуноважан или не. Због тога не можемо преудицирати јер не знамо сведоке и тако даље - додаје он.

На питање да ли нотари излазе на терен ради сачињавања тестамента, Сава Дедајић, каже:

Фото: АТА имагес

 

- Могуће је тада сачувати чвршћу форму као Јавно-бележнички тестамент, ако неко није у прилици да дође у канцеларију. Ми редовно излазимо на терен, јер имамо непокретне особе, особе у тешком здравственом стању. Кад нам се поднесе захтев, ми на основу хитности можемо изаћи на терен истог дана и узети последњу изјаву како бисмо направили Јавно-бележнички тестамент. Уколико је неко у лошем здравственом стању, а нотар је на путу, и не може да стигне, у тим тренуцима могу се довести три особе којима се саопштава последња воља. Тада би се ценило да су биле те изузетне околности под којима је дато. Та три сведока која се траже као услов пуноважности усменог тестамента дају своју изјаву пред судом, могуће и писмено, али они су једини сведоци за које се не тражи услов писмене доставе. Суд то узима на записник и у том слулчају имамо валидну форму тестамента, иако нотар није стигао да га сачини - закључио је Сава Дедајић.

Адвокат Делимеђац истиче да су правне последице исте, било да је писмени или усмени тестамент.

- Правне последице које тестамент производи, било да је писмени или усмени, су исте. Суштина усменог тестамента је у томе што се он по својој форми разликује од осталих тестамената. Он отвара касније могућности за његово оспоравање или неоспорно признавање, као и његову валидност. Суштина усменог тестамента је иста као и код било ког другог тестамената. Само му је форма другачија и даје се у одређеним условима, односно ограничен је. Може се дати само у изузетним приликама и када није могуће саставити тестамент у некој другој форми - каже адвокат и објашњава да ли ћерке Милана Гутовића могу да оспоре усмено дат тестамент њиховог оца:

Фото: Милутин Лабудовић

 

- Закон је поприлично прецизно уредио. Каже да су изузетне прилике неке више силе. Пожар, ратно стање, поплава, земљотрес - то су ситуације када се усмени тестамент даје. У судској пракси постоје и овакви случајеви, где се у изузетној ситуацији појави и болест некога, али то зависи од случаја до случаја. Господин Гутовић је и раније био у болницама, да ли се то стање погоршало, то ми не знамо. То ће бити предмет судског поступка где ће се утврђивати чињенице да ли је то изузетна прилика или не. Да ли је он могао да да тестамент на неки други начин или је то била једина могућност - објашњава адвокат и додаје:

- Ако је он тестамент дао пред три сведока и ако суд процени да је то изузетна прилика, онда је то пуноважан тестамент. Али долазимо до питања: Да ли су ти сведоци наследили нешто од тога? Да ли су сведоци тестамента заправо наследници? То је све у једном магновењу, јер смо видели само оно што се појавило у медијима. Не знамо ко је наследник уместо госпођа које су се јавиле да су оштећене. Они тај тестамент могу побијати, тврдећи да није направљен у форми каква треба да буде, да можда он није био способан за расуђивање - то је једна ствар. Ако се тај тестамент прогласи пуноважним, оне би могле да имају право на нужни део, уколико су искључене из наследства у потпуности. Имају два правца - пуноважност и повреду права на нужни део. Уколико суд донесе одлуку да тестамент није пуноважан, онда ће се применити закон о наслеђивању. Ментално стање ће процењивати вештаци у судском поступку - закључио је адвокат Ахмед Делимеђац у емисији "Уранак" на телевизији К1.

БОНУС ВИДЕО: