Тужилаштво из Ђенове после три годи­не предало је суду опту­жницу против пет лекара Хитне помоћи, где је де­војка стигла 3. јуна увече са симптомима нежеље­них реакција на вакцину. Имала је јаку главобољу и преосетљивост на светло.

Камилу је оборила це­ребрална тромбоза пове­зана са ниским нивоом тромбоцита, што је иза­звано вакци­ном. Но, није установљена права дијагноза и није примила адекватну терапију. Лекари су јој урадили само опште те­стове и давали јој лекове против главобоље, а по­том је отпустили, иако су тромбоцити настави­ли да падају. Камила се вратила у тешком стању 5. јуна, пребачена је у болницу Сан Мартино где је констатована тромбо­за кавернозног синуса. Оперисана је два пута, али преминула је. Није имала претходних патологија, нити пила лекове. Аутопсија је доказала да је разлог обо­љења била вакцина.

На списку оптужених је примаријус Хитне помоћи болнице "Лавања", два лекара одељења где је збринута девојка, као и неуролог. Главном лека­ру се ставља на терет да "није формално поделио допис са предвиђеним протоколом", док остали нису применили проце­дуре "иако су за њих са­знали усмено од претпо­стављеног". Пети лекар је примио девојку. Свим лекарима оптужница ста­вља на терет скривање истине, јер у картону ни­је наведено да је Камила примила дозу "астразене­ке" иако је су то сазнали и од ње и њених родитеља.

У оптужници стоји да је смрт проузрокована низом немара лекара који нису "извшили све дијагностичке тестове предвиђене тарапијским протоколом региона Ли­гурија". Пре више годи­на почеле су у Италији истраге о одговорности Научно-техничког коми­тета који је дао зелено светло за давање вакци­не, без заказивања, за све младе људе, за вакцину "астразенека" и "џон­сон-џонсон", иако су била евидентирана прва два смртна случаја већ у априлу 2021. године.

БОНУС ВИДЕО: