Tužilaštvo iz Đenove posle tri godi­ne predalo je sudu optu­žnicu protiv pet lekara Hitne pomoći, gde je de­vojka stigla 3. juna uveče sa simptomima neželje­nih reakcija na vakcinu. Imala je jaku glavobolju i preosetljivost na svetlo.

Kamilu je oborila ce­rebralna tromboza pove­zana sa niskim nivoom trombocita, što je iza­zvano vakci­nom. No, nije ustanovljena prava dijagnoza i nije primila adekvatnu terapiju. Lekari su joj uradili samo opšte te­stove i davali joj lekove protiv glavobolje, a po­tom je otpustili, iako su trombociti nastavi­li da padaju. Kamila se vratila u teškom stanju 5. juna, prebačena je u bolnicu San Martino gde je konstatovana trombo­za kavernoznog sinusa. Operisana je dva puta, ali preminula je. Nije imala prethodnih patologija, niti pila lekove. Autopsija je dokazala da je razlog obo­ljenja bila vakcina.

Na spisku optuženih je primarijus Hitne pomoći bolnice "Lavanja", dva lekara odeljenja gde je zbrinuta devojka, kao i neurolog. Glavnom leka­ru se stavlja na teret da "nije formalno podelio dopis sa predviđenim protokolom", dok ostali nisu primenili proce­dure "iako su za njih sa­znali usmeno od pretpo­stavljenog". Peti lekar je primio devojku. Svim lekarima optužnica sta­vlja na teret skrivanje istine, jer u kartonu ni­je navedeno da je Kamila primila dozu "astrazene­ke" iako je su to saznali i od nje i njenih roditelja.

U optužnici stoji da je smrt prouzrokovana nizom nemara lekara koji nisu "izvšili sve dijagnostičke testove predviđene tarapijskim protokolom regiona Li­gurija". Pre više godi­na počele su u Italiji istrage o odgovornosti Naučno-tehničkog komi­teta koji je dao zeleno svetlo za davanje vakci­ne, bez zakazivanja, za sve mlade ljude, za vakcinu "astrazeneka" i "džon­son-džonson", iako su bila evidentirana prva dva smrtna slučaja već u aprilu 2021. godine.

BONUS VIDEO: