После 12 година од смрти највољенијег српског патријарха Павла, Мара Тешић, главна медицинска сестра у централним апартманима Војномедицинске академије у Београду, коначно је одлучила да проговори о последњим данима живота поштованог патријарха.

ФОТО: Принтскрин Јутјуббб

 

Године 2021., открила је јавности детаље који су до тада били непознати - како је патријарх Павле проводио своје последње тренутке.

Ова медицинска радница која је током свог дугогодишњег искуства у раду са пацијентима добила и орден, за њу су највеће награде познанства са патријархом Павлом, као и патријархом Иринејом и Германом.

- За време боравка његове светости, на ВМА је подигнута мала црквица у којој је боравио када год је могао. Једног дана, у току празника, мој задатак требало је да буде да га одведем у цркву. Ипак, нашла сам се пред тескобом коју је, без речи, успео да реши само он - почиње причу Мара.

Фото: Н. Фифић

 

Како истиче, патријарх Павле је осећао друге око себе, тачно је знао како да другима олакша муке.

- Требало је да га пресвучем, ставим у колица и спустим доле у црквицу. Међутим, мени је било толико жао да га у таквом стању померам јер је заиста био немоћан и болестан. Била сам у жестокој дилеми како да одлучим да га не одведем у цркву када је то човек који је цео живот посветио вери и молитви. У тој својој дилеми пришла сам кревету и нисам ни изговорила целу реченицу, а он, увек је знао са којим мислима долазим код њега - каже она.

Последње речи патријарха

Како она даље прича, пољубила му је руку из поштовања, и замолила га за да јој помогне са дилемом која је мучила.

- Ваша светости, помозите ми у намери да решим своју дилему. А он је рекао само: "Немојте ме, Маро, уморан сам". То је било последње, уследио је крај - наводи медицинска сестра последње речи 44. поглавара Српске православне цркве.