Амерички председник Џорџ Буш Старији у току предизборне кампање за нови председнички мандат 1992. године није много пажње поклањао маргинализованим друштвеним групама укључујући и болесне од ХИВ-а. Иако је у време његове администрације ова болест још увек била релативно позната, у агенди Бушове здравствене политике и социјалних обећања, борба против сиде није се нашла на његовим приоритетима.

Фото: Профимедиа

 

 

То је засметало "Меџику" који је јавно иступио и поручио да неће гласати за Буша (што њему није сметало да после победи на изборима) пошто мало средстава издваја за владину комисију за борбу против сиде, чији је члан био и славни кошаркаш.

Један од новинских наслова (текст преносимо у целоцти) о тој ситуацији у Србији био је:

"Меџик" против Буша

Чувени кошаркаш Ирвин "Меџик" Џонсон најавио је да ће напустити владину комисију за борбу против сиде, окривљујући председника САД Џорџа Буша (Старијег) да не издваја довољно новца потребног овој институцији за супротстављање опакој болести.

Фото: Профимедиа

 

 

У интервјуу ТВ станици "Си-Ен-Ен" "Меџик", који је новембра прошле године званично саопштио да је у његовој крви нађен вирус сиде, рекао је да напори које Комисија чини наилазе на отпор Буша и да неће гласати за њега на предстојећим америчким изборима за председника.

Фото: Архив Борбе

 

- Фрустриран сам и не верујем да ћу у свему томе бити још дуго - рекао је "Меџик" и додао да ће оставку на чланство у владиној комисији вероватно званично поднети по повратку са Олимпијских игара, где ће играти у кошаркашкој селекцији САД.

Џонсон је, не дајући детаље, рекао да је Комисији потребно више новчаних средстава.

- Сваки пут када смо тражили повећање фондова били смо одбијени од председника. То је као да главом покушавате да пробијете зид - рекао је Џонсон.

(Архив Борбе, Политика, 15.7.1992. године)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".