Američki predsednik DŽordž Buš Stariji u toku predizborne kampanje za novi predsednički mandat 1992. godine nije mnogo pažnje poklanjao marginalizovanim društvenim grupama uključujući i bolesne od HIV-a. Iako je u vreme njegove administracije ova bolest još uvek bila relativno poznata, u agendi Bušove zdravstvene politike i socijalnih obećanja, borba protiv side nije se našla na njegovim prioritetima.

Foto: Profimedia

 

 

To je zasmetalo "Medžiku" koji je javno istupio i poručio da neće glasati za Buša (što njemu nije smetalo da posle pobedi na izborima) pošto malo sredstava izdvaja za vladinu komisiju za borbu protiv side, čiji je član bio i slavni košarkaš.

Jedan od novinskih naslova (tekst prenosimo u celocti) o toj situaciji u Srbiji bio je:

"Medžik" protiv Buša

Čuveni košarkaš Irvin "Medžik" DŽonson najavio je da će napustiti vladinu komisiju za borbu protiv side, okrivljujući predsednika SAD DŽordža Buša (Starijeg) da ne izdvaja dovoljno novca potrebnog ovoj instituciji za suprotstavljanje opakoj bolesti.

Foto: Profimedia

 

 

U intervjuu TV stanici "Si-En-En" "Medžik", koji je novembra prošle godine zvanično saopštio da je u njegovoj krvi nađen virus side, rekao je da napori koje Komisija čini nailaze na otpor Buša i da neće glasati za njega na predstojećim američkim izborima za predsednika.

Foto: Arhiv Borbe

 

- Frustriran sam i ne verujem da ću u svemu tome biti još dugo - rekao je "Medžik" i dodao da će ostavku na članstvo u vladinoj komisiji verovatno zvanično podneti po povratku sa Olimpijskih igara, gde će igrati u košarkaškoj selekciji SAD.

DŽonson je, ne dajući detalje, rekao da je Komisiji potrebno više novčanih sredstava.

- Svaki put kada smo tražili povećanje fondova bili smo odbijeni od predsednika. To je kao da glavom pokušavate da probijete zid - rekao je DŽonson.

(Arhiv Borbe, Politika, 15.7.1992. godine)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".