Сукоб у Украјини, који је ушао у трећу годину, вратио је рат пуног опсега на континент, рекао је пуковник Аксел Денис, који води центар за борбену обуку (ЦЕНТАЦ) у Маиллy-ле-цампу у источној Француској.

- Свет је открио своју праву природу: нестабилан је, опасан и нису сви пријатељи. Припремамо се за културу приправности, спремности у кратком року. ЦЕНТАЦ је једино место у Француској где можете видети како изгледа рат - рекао је за Политико.

Услови за обуку трупа у ЦЕНТАЦ-у су што сличнији стварном бојном пољу. Репродукују се звук, топлина и светло артиљеријске паљбе, док су свуда разбацане лажне мине, а радиокомуникације се могу прекинути без претходне најаве.

Камп површине веће од Париза је једино место где различите јединице француске војске - пешадија, оклопништво, артиљерија и инжењерија - које су иначе разбацане по целој земљи, могу заједно да вежбају. То је такође једино место где је двадесетак тенкова Леклерк у акцији током целе године. Званичници не именују потенцијалне непријатеље, али обука је усмерена на припрему трупа за борбу против непријатеља попут Русије.

Након деценија војних операција у Африци, Француска се све више усресређује на источни бок Европе, а њене оружане снаге морају бити спремне, рекао је у јануару комадант копнене војске генерал Пјер Шил. До 2027. француска војска има за циљ да може да распореди једну дивизију од око 25.000 војника у 30 дана.

- Нисмо у истој ситуацији као Украјина, али део смо коалиције, а то значи да имамо и обавезе. Појам веродостојности у колективној одбрани, посебно у НАТО-у, кључан је - рекао је.

У сценарију осмишљеном за француске приправнике циљ је успорити непријатеље, које играју искусне трупе стално стациониране у ЦЕНТАЦ-у. Није то лак задатак. Главна лекција из Украјине, рекли су званичници ЦЕНТАЦ-а, је избегавање фронталних напада који резултирају великим бројем жртава и не успевају потиснути непријатеља.

Уместо тога, пешадија, оклопништво, инжењерство и артиљерија, интегрисани с новом технологијом попут беспилотних летелица које преносе информације натраг трупама и пружају убојиту моћ на бојном пољу, морају сарађивати беспрекорно.

- Рат у Украјини појачао је важност комбиноване борбе. То је једини учинковит начин борбе - рекао је потпуковник Винсент, шеф канцеларије за координацију и управљање кампом. Његово презиме не може се открити из безбедносних разлога.

Фото: Танјуг/АП

 

Војске које нису у стању да комбинују тенкове, артиљерију и пешадију у огромној су опасности, што су показале обе стране у Украјини.

- Оно што је драматично у Украјини је да имате тенкове који делују сами - и зато више уопште не делују - рекао је пуковник Денис.

Немогућност координације један је од разлога зашто ни Украјина ни Русија нису успеле да пробију добро припремљену одбрану која сада доминира преко 1000 километара фронта.

Завршна вежба траје 96 сати. Војници спавају у просеку четири сата ноћу, обично у неудобним војним возилима. Морају се кретати сваких пет минута или ће се суочити с (лажним) експлозијама.

- Ако је њихова реакција непримерена, следи казна. То је физички сукоб, али изнад свега, ради се о жељи да се потраје, да се бори, да се доминира - рекао је пуковник Денис.

Полазници се баве електроничким ратовањем, суочавају се с изазовима логистике и хемијским претњама и морају доносити одлуке с високим улозима док су неиспавани. Војници такође уче да ради с мапама уместо с рачунарима и телефонима - у оном што се назива "смањеним начином рада" - како би били спремни за ситуације на бојном пољу где њихови противници ометају мреже.

У време када су сви стално хиперповезани, тренери ЦЕНТАЦ-а желе да трупе буду свесне ризика када су онлине.

- Паметни телефони и друштвене мреже права су претња за војнике - рекао је потпуковник Винцент.

По завршетку обуке војници ће добити оцену успешности и оцену на лествици од један до пет.

- Никад нисмо дали пет - рекао је потпуковник Винсент. Како гласи мото француске Легије странаца, "тешка обука, лак рат, додао је.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: