Миодраг Петровић Чкаља био један је од најпознатијих комичара са ових простора, а многи мисле да га је судбина предодредила за посао којим се за живота бавио с обзиром на то да је рођен на Светски дан шале, 1. априла.

"Паја и Јаре", "Камионџије", "Сервисна станица", "Љубав на сеоски начин", Врућ ветар", "Пут око света" су само нека од остварења у којима је играо и изазивао код људи једну од лепших емоција - смех. А његове шале и данас се препричавају.

Фото: Архив Новости

 

 

Није све било тако бајно

Ипак, иако га сви памтимо кроз смех и шалу, Чкаља, који је био краљ комедије, је имао и мрачну страну која је многим глумцима и редитељима направила пакао у животу.

Наиме, овај генијални комичар имао је "црну листу" глумаца са којима није хтео да сарађује. Као и сви људи, није му одговарао темперамет појединих колега. Међутим, та листа је неке људе принудно удаљила са сета.

О томе је први пре 10-ак година говорио његов колега Божидар Боле Стошић, који је признао да управо због Чкаље није одиграо улогу у “Бољем животу”.

- У "Бољем животу" ме није било јер сам морао да имам директне сцене с Миодрагом Петровићем Чкаљом. Он је имао код себе списак од осам глумаца с којима није желео да ради. На њему је било и моје име. Нисам желео да дођем на снимање, а да ме он избаци. Знао сам да ме то чека - рекао је тада Боле Стошић и објаснио зашто су се посвађали:

- Посвађали смо се на савету Београдског драмског позоришта. Он је мени био врло драг, али несрећан човек. Није могао да изађе на улицу јер је био врло популаран. Гледали су сви у њему Чкаљу с малих екрана.

Фото: Архив Новости

 

 

Паја и Јаре се нису волели

Ово није једина од замерки које су на Чкаљин рачун износиле његове колеге, наиме, сви памте чувене "Камионџије" и улоге Паје и Јарета. Павле Вуисић није волео свог колегу и говорио је за њега да је претеривао у глумљењу и да због тог "глуматања" Вуисић није могао да га смисли. Иако су у шоуу били нераздвојни пријатељи, у стварном животу су били у ужасним односима.

- Чкаља је био потпуно другачији од Павла. Био је слаб, а мој муж је био јак. Миодраг је претеривао у глумљењу, док је Павле говорио да он "испред камере не глуми, него да се само понаша - казала је једном приликом удовица чувеног глумца Мирјана Вуисић.

Пред крај живота познати комичар жалио се како га мучи самоћа. Био је напуштен од колега, гледајући како му пријатељи један по један умиру, а Чкаљин чувени осмех почео је да бледи. Године 2002. је добио награду за животно дело “Цар Константин”.

Фото: Архив Новости

 

 

- Да сам у Америци и да сам примио овако велику награду, захвалио бих се, прво својој жени, па деци, па ташти, затим продуценту и редитељу. Али, пошто сам, срећом, у својој драгој земљи Србији, захваљујем се, прво, свом шефу самопослуге што ми, понекад, одвоји пензионерску коску, па комшиници у бараци која ми остави млеко испод тезге, па мом поштару који ми увек, на време са закашњењем, донесе пензију. Да није било њих, не бих био овде - рекао је Чкаља те 2002. године.

Много се причало и да је глумац и комичар живео у сиромаштву, те да није имао шта да једе, али је он то оспорио.

- Као и сваки пензионер. Не може друкчије, немам никаква друга примања сем пензије. Измишљају свашта . Чкаља гладује! Не, где то има. Па, не гладује овај мој комшија који има пет хиљада пензију. Мучимо се, довијамо се...

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: