Јесте ли знали да банана, намирница коју многи често и радо конзумирају, заправо уопште није воће? Невероватно је, али истинито! Често се догађа да семенке сматрамо воћем, а воће бобицама или семенкама, а такав је случај и овде.  

Дакле, банана није воће, него бобица са ботаничке гледишта. Бобице долазе из јајника са једном шупљином који садржи пуно семенки, а управо је то случај код банане. Она долази из цвета са једним јајником, има кору и садржи у себи мале семенке, оне црне тачкице које су у самом средишту. Плод је неколико великих зељастих критосемењача из рода Муса. Као такве, оне испуњавају све ботаничке критеријуме по којима се препознаје бобичасто воћа и могу се сматрати и воћем и бобицом.

Дакле, банане и јесу и нису воће. Док се биљка банана колоквијално назива стаблом банане, то је заправо биљка која је у далеком сродству са ђумбиром, будући да биљка има сочну стабљику уместо дрвенасте. Оно жуто што огулите и поједете заправо је воће јер садржи семенке биљке.

Фото: Фејсбук принтскрин/Family Lowdown Tips & Ideas

 

Занимљиво, верује се да су банане настале пре 10.000 година, а неки научници верују да су можда биле прво воће на свету. Сматра се да су прве банане расле у регији која укључује Малајско полуосртво, Индонезију, Филипине и Нову Гвинеју. Изворне банане биле су мале, дуге отприлике као прст одрасле особе. То је довело до тога да су им арапски трговци дали име темељено на арапској речи за прст, "банан".

Иако већина људи на спомен бобичастог воћа прво помисли на боровнице, малине или купине, и банане спадају у ову категорију. А, баш попут осталог бобичастог воћа, банане су изнимно важне за наше здравље и исхрану. 

Оне су препуне калијума, који регулише крвни притисак и повољно утиче на здравље срца. Такође, садрже витамине Ц и Б те минерале соли који брину о нашем имунитету и здрављу костију. Помажу нам и при пробави и спречавају затвор, а садрже и допамин и катехин који се боре против оксидативног стреса. 

Пуне нас енергијом захваљујући својим угљеним хидратима, као што је глукоза, а због триптофана нам подижу расположење и смањују стрес. Препоручује се конзумирање две банане дневно, а према неким проценама, годишње се у свету поједе више од 100 милијарди банана, највише у Уганди. 

БОНУС ВИДЕО: