Jeste li znali da banana, namirnica koju mnogi često i rado konzumiraju, zapravo uopšte nije voće? Neverovatno je, ali istinito! Često se događa da semenke smatramo voćem, a voće bobicama ili semenkama, a takav je slučaj i ovde.  

Dakle, banana nije voće, nego bobica sa botaničke gledišta. Bobice dolaze iz jajnika sa jednom šupljinom koji sadrži puno semenki, a upravo je to slučaj kod banane. Ona dolazi iz cveta sa jednim jajnikom, ima koru i sadrži u sebi male semenke, one crne tačkice koje su u samom središtu. Plod je nekoliko velikih zeljastih kritosemenjača iz roda Musa. Kao takve, one ispunjavaju sve botaničke kriterijume po kojima se prepoznaje bobičasto voća i mogu se smatrati i voćem i bobicom.

Dakle, banane i jesu i nisu voće. Dok se biljka banana kolokvijalno naziva stablom banane, to je zapravo biljka koja je u dalekom srodstvu sa đumbirom, budući da biljka ima sočnu stabljiku umesto drvenaste. Ono žuto što ogulite i pojedete zapravo je voće jer sadrži semenke biljke.

Foto: Fejsbuk printskrin/Family Lowdown Tips & Ideas

 

Zanimljivo, veruje se da su banane nastale pre 10.000 godina, a neki naučnici veruju da su možda bile prvo voće na svetu. Smatra se da su prve banane rasle u regiji koja uključuje Malajsko poluosrtvo, Indoneziju, Filipine i Novu Gvineju. Izvorne banane bile su male, duge otprilike kao prst odrasle osobe. To je dovelo do toga da su im arapski trgovci dali ime temeljeno na arapskoj reči za prst, "banan".

Iako većina ljudi na spomen bobičastog voća prvo pomisli na borovnice, maline ili kupine, i banane spadaju u ovu kategoriju. A, baš poput ostalog bobičastog voća, banane su iznimno važne za naše zdravlje i ishranu. 

One su prepune kalijuma, koji reguliše krvni pritisak i povoljno utiče na zdravlje srca. Takođe, sadrže vitamine C i B te minerale soli koji brinu o našem imunitetu i zdravlju kostiju. Pomažu nam i pri probavi i sprečavaju zatvor, a sadrže i dopamin i katehin koji se bore protiv oksidativnog stresa. 

Pune nas energijom zahvaljujući svojim ugljenim hidratima, kao što je glukoza, a zbog triptofana nam podižu raspoloženje i smanjuju stres. Preporučuje se konzumiranje dve banane dnevno, a prema nekim procenama, godišnje se u svetu pojede više od 100 milijardi banana, najviše u Ugandi. 

BONUS VIDEO: