Многи велики мислиоци и духовњаци проповедали су чувену тезу "Какве су ти мисли, такав ти је живот". Ако мало боље размислимо, схватамо да има смисла. Када хранимо позитивне мисли, рсположење нам одмах порасте, а исто тако важи и за супротно.

Старац Пајсије Светогорац је један од најзначајних и најуваженијих светогорских стараца 20. века, православни хришћански монах који је протеклих деценија постао једна од најсветијих личности у Грчкој. Управо он, дао је мудар савет у случају када нас обузму негативне мисли.

- Мисли су као авиони који лете изнад нас, али не могу да нас се дотакну све дотле док им ми не изградимо писту за слетање!

Фото: П. Милошевић/Новости/Профимедиа

 

Ми смо бића слободне воље, и сами бирамо шта ћемо са таквим помислима. Речи Светог Пајсија се тумаче тако да треба да препознамо негативну помисао са искреношћу и смирењем, али не треба дуго да се бавимо њом, да се фоксуирамо на ствари које нас узнемиравају и пустимо да она расте у нама.

Не правимо таквим мислима писту пуштајући их да слећу у наша срца, нити се боримо против ње. Ту мисао треба да освестимо, да је препознамо, схватимо да је негативна, а затим да је отпустимо и ослободимо се.

Као и код сваке нездраве навике, потребно је да будете одлучни и да се активирате. Када имате неке негативне мисли које се тичу вас или других, одлучите да их замените молтивом, речима љубави и радости.

БОНУС ВИДЕО: