Др Бернард Лоун прегледао је једног срчаног болесника. Постављао је питања на која пацијент није био вољан да одговара. А жена пацијента је стално ишла да пуши.

Фото: Профимедиа

 

Доктор је укорио његову жену: Да ли је заиста могуће пушити толико, па чак и када имаш мужа са срчаним обољењима? Каква лоша навика! А ова жена је бризнула у плач и викала: "Какве везе има моје пушење! Не у овом случају! Џон те лаже и не каже ти оно главно - разболео се јер га мајка стално псује, узнемирава, прекори... Зове и руга му се. Али Џон не може ништа, јер му је мајка!"

Овај разговор је оставио велики утисак на доктора. И почео је да посматра пацијенте. И био је шокиран: једном старцу зет је украо имање, посао пребацио на себе, а старац се већ плашио да шета по соби – зет се заклео да је лупао ногама. ... И овај јадни старац се претворио у инвалида. Још један пацијент се опорављао после тешке операције – а мајка га је звала и псовала због новца. Пацијент је умро. Много је таквих случајева.

Фото: Профимедиа

 

Доктор је реркао: "сви моји пацијенти су жртве емоционалних сукоба са вољеном особом. Сукоби из којих је немогуће пронаћи излаз: морате комуницирати. Морате да подигнете слушалицу, започнете разговор, живите заједно, посетите, потиснете своје природне емоције; јер мораш бити добар. Добар свекар, добар син, добра жена... Тако треба!

Узрок болести или повреде, према овом доктору, је управо у сукобу, у упорном непријатељском односу према човеку. И што је сама особа племенитија и смиренија, то су теже последице таквог сукоба . На крају крајева, од спољашњег постаје унутрашње. И негативна особа се настани у подсвести; Одатле га је веома тешко "истерати"; Све снаге тела троше се на ову унутрашњу борбу, у којој нема победника – уосталом боре се делови једне личности!

Због тога људи са тешким унутрашњим конфликтом оболевају и умиру. И уместо да препознају сукоб, приморавају себе да "опросте", "разумеју", "игноришу", како други саветују. Док се сукоб не препозна, док се не препозна непријатељство и бес друге особе, болест ће се погоршавати.