Инспирисан је истинитим догађајем, када је седам српских војника дринског корпуса било девет дана окружено у 97 м дугом тунелу Бродар, који се налази 8 км од Вишеграда према Рудом, у септембру 1992. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ово је Србија 1914

 

Реплике из овог остварења и дан-данас се понављају, а "Лепа села" су била српски кандидат за Оскара, у категорији за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 1996. године. Маестралне улоге остварили су Драган Бјелогрлић (Милан Тановић), Никола Којо (Веља), Велимир Бата Живојиновић (Гвозден), Милорад Мандић Манда (Виљушка), Зоран Цвијановић (Брзи), Никола Пејаковић (Халил Пашић) и многи други. Улоге дечака Халила и Милана глумили су Милош Ђуричић и Адмир Шеховић који је и касније наставио да се бави глумом.

У глумачкој поставци своје место нашла је и америчка глумица Лиза Менкјур, која је глумила новинарку ББЦ-а.

Лиза је 20 година после снимања филма, 2017. године, поделила једну анегдоту везану за сцену пољупца са Николом Којом.

- Била је то важна сцена. Требало је да се страсно пољубимо, а онда се његов лик, Веља, убије. Кад смо тог дана ручали, пре него што смо снимали ту сцену, рекао ми је да му је жао, али да се најео белог лука. И мени је додао чен. Нисам схватила да се шали и појела сам га. Замислите тај ужас – рекла је она.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Како су пехови чести на снимању, новинаре је интересовало да ли је дошло до одлагања сета, док се не стекну услови, а Лиза је одговорила:

- Не. Ми смо професионалци. Тек када сам појела лук, рекао је: "Лиза, шалио сам се!" Онда сам га натерала да га и он поједе. Обоје смо смрдели на бели лук. Велики пољубац пред његову "смрт" није био баш пријатан. Али он је сјајан лик, увек ми је било лепо са Којом на снимањима - препричала је једном приликом Американка.

Лиза је постала део овог култног остварења захваљујући Драгану Бјелогрлићу, кога је упознала у Лос Анђелесу, где је он боравио током промоције филма "Црни Бомбардер".

Бјелогрлић јој је изнео предлог: "Моји пријатељи раде занимљив филм, могла би да дођеш да глумиш", а Монкјур је прочитала сценарио и много јој се допао.

Лиза је раније открила да јој није било свеједно што се филм снима у БиХ, јер се у то време тамо ратовало, а наративи светских медија о дешавањима нису били позитивни. Међутим, ипак је одлучила покуша, јер је то видела као шансу да окуси нешто ново.

- Оклевала сам, али тада нисам имала децу, па ми је било лакше. То ми је била шанса да окусим нешто ново. Земља у рату је просветљујуће искуство. Срби су били светски непријатељи број један, зликовци. Владале су предрасуде о вама, посебно у страној штампи. Ја не, јер сам читала о вашој историји. Видела сам рат изблиза. Он увек уништи све стране, нема победника. Ужасан је - рекла је тада Монкјур.