Велика већина од укупно 4.000 затвореника државног затвора у главном граду Хаитија Порт-о-Пренсу побегла је из те установе након што су банде извршиле упад у њу, рекао је локални новинар за Би-Би-Си.

Међу затовренима су чланови банди који се доводе у везу са убиством председника Хаитија Жовнела Моиза 2021. године.

- Полицији је наређено да употреби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља - изјавио је министар финансија Патрик Боавер који обавља дужност премијера.

Један од полицијских синдиката замолио је на платформи X да сви полицајци у престоници Хаитија помогну да се одржи контрола над затвором.

Синдикат полиције је упозорио на опасност да одбегли затвореници појачају насиље у Порт-о-Пренсу.

Извор из службе за спровођење закона рекао је да су банде од четвртка напале више полицијских станица широм града, убивши најмање четири особе, а неке од станица запалиле.

Фото: Танјуг/АП

 

Пуцњава у близини аеродрома у четвртак приморала је авиокомпаније да обуставе летове.

Више безбедносних извора у Порт-о-Пренсу рекло је за Си-Ен-Ен да је најновији пораст насиља, који је почео у четвртак, и који је усмерен на полицијске станице, међународни аеродром и централни затвор, без преседана последњих година.

Вођа хаићанске банде "Г9" Џими Шеризије рекао је у петак да ће наставити да покушава да свргне премијера Хаитија Аријела Анрија.

Шеризије, бивши полицајац који је на челу савеза банди, рекао је да оружане групе нису непијатељ становништва.

- Сви ми, наоружане групе у провинцијским градовима и наоружане групе у главном граду, смо уједињени - рекао је бивши полицајац за кога се сматра да стоји иза неколико масакара у главном граду, преноси ББЦ.

Фото: Танјуг/АП

 

У таласу наоружаних напада четири су полицајца убијена, а пет их је рањено.

Незадовољство становништва се повећало након што се Анри није повукао прошлог месеца, како је било предвиђено, наводећи као разлог ескалацију насиља. Према претходном споразуму, Анри се обавезао да ће одржати изборе и пренети власт до 7. фебруара.

Најновији талас насиља почео је у четвртак, када је председник отпутовао у Најроби како би разговарао о доласку међународних снага безбедности под вођством Кеније.

Премијер Хаитија је пристао да се општи избори одрже најкасније 31. августа 2025. године, саопштено је у среду.

Амбасада САД на Хаитију издала је у петак безбедносно упозорење, упозоравајући на пуцњаву и прекиде у саобраћају у близини домаћих и међународних терминала. Француска амбасада на Хаитију саветовала је да се не путује у главни град и његову близину.

Фото: Танјуг/АП

 

Арнел Реми, адвокат за људска права чија непрофитна организација ради у затвору, објавио је на X-у да је мање од 100 од готово 4.000 затвореника остало иза решетака.

- Ја сам једини остао у ћелији - рекао је неидентификовани затвореник за Ројтерс.

Хаити је последњих година захваћен таласом немира и насиља банди.

Сукобљене банде контролишу већи део Порт-о-Пренса, гушећи виталне линије снабдевања, а више од 300.000 људи је било приморано да напусти своје домове усред таласа убистава, киднаповања, паљења и силовања.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Око 1.100 људи је убијено, повређено или киднаповано само у јануару, месецу у којем је забележено највеће насиље у последње две године. 

УН су у јануару саопштиле да су прошле године више од 8.400 људи били жртве насиља банди на Хаитију, укључујући убиства, повреде и отмице, што је двоструко више од броја забележеног 2022. године.​

БОНУС ВИДЕО: