И усред зиме у Канади се ватрогасци боре са преко стотину шумских пожара. То заправо нису прави, него такозвани зомби-пожари, жаришта која су остала у тлу. А њихово гашење је изузетно тешко.

Како пише "Дојче веле", чак и испод снега, дуго времена након што је био шумски пожар лако је могуће да остану жаришта, канадски ватрогасци то зову "холдовер" (остатак) већ углавном угашене ватре или сликовитије - "зомби-пожар". Пламен се заправо не види, али из земље још увек избија дим.

Такви пожари су лако могући у хладним шумама северне хемисфере, у Канади, Аљасци, али их има и на северу Европе или у Сибиру. У таквим шумама је и тло прекривено густим слојем иглица и других биљних остатака који су заправо веома запаљиви.

 

 

Поврх тога, у тим подручјима је често и тло од тресета – такође запаљив, на северу Европе се тресет дуго користио као огрев. Код пожара у таквим шумама је тек део проблема што су изгорела стабла: пламен и жар продире у такво запаљиво тло и тамо још дуго може тињати. Чак ни снег не гаси такву ватру: ако се он и отопи, вода свугде не продире у земљу у довољној количини да би угасила жар. А ватра онда може трајати месецима.

Природни циклус, али то више није

Шумски пожари су заправо део еколошког циклуса у шумама. Иглице четинара се сакупљају на тлу, али су изузетно лоша подлога за раст нових биљака. Тек ватра отвара приступ семенкама храњивим материјама у тлу и шума се може обновити.

Но тај циклус који траје деценијама је такође погођен климатском променом јер је и то подручје све топлије. У последње 43 године, Арктик се загрејавао око четири пута брже од остатка света. То пак значи и да је знатно више "правих“ шумских пожара у пролеће и лето, а након њих се све чешће догађа да ти "мртви" пожари остану да тињају у земљи.

Угљен-диоксид и још гора клима

Међутим, проблем јесте што и такви "мртви" пожари стварају велике количине угљен диоксида, што пак још више изазива климатске промене. А ако их не угаси снег који се отопи, они ће и даље тињати само зато што жару недостаје кисеоника што је жариште дубље.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: