У међународној акцији Вертикала ухапшени су припадници криминалне групе која се доводи у везу са Радојем Звицером, Дарком Шарићем и Вељком Беливуком, који се сумњиче за више кривичних дела укључујући и убиства.

Цмолић је у интервјуу за данашњу "Политику" рекао да је разбијање такве криминалне групе захтевало вишегодишње даноноћно ангажовање и континуиране активности.

"Сви смо били на граници издржљивости, али када успемо да ухапсимо и процесуирамо овакву организовану криминалну група, која има развијену мрежу контаката и јатака широм света и велику количину новца која им омогућава лакше скривање и бољу подршку, онда знамо да су наши грађани безбедни", казао је Цмолић. Како је навео, српска полиција има изузетно добру сарадњу са шпанском и грчком полицијом, са полицијом Републике Српске, као и са Европолом и Евроџастом.

"Преко заједничких контакт тачака на дневном нивоу размењујемо информације и сва обавештења која су важна за безбедност како наше земље, тако и региона и целе Европе. Наша земља је показала да је снажан и поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала", истакао је Цмолић.

Фото: Јутјуб принтскрин/МУП Републике Србије

 

На питање колико су комуникације путем апликације "Скај" биле значајне у току акције "Вертикала", Цмолић је рекао да један део доказа јесу поруке са те апликације, али да су остали докази, који су прикупљени са грчком и шпанском полицијиом, материјални.

Када је у питању оцена безбедности у нашој земљи, Цмолић је нагласио да је, статистички гледано, 2023. година била најбезбеднија у протеклих двадесетак година.

"У односу на 2001. годину број кривичних дела је смањен за 43 одсто у 2023. години. Када су у питању убиства, прошле године евидентирано је 77 кривичних дела, док је 2000. године тај број износио 212. У последњих пет година број кривичних дела је у сталном паду", рекао је Цмолић за Политику.
У последњих 10 година бележи се стални пад стопе криминала, навео је.

"Прошле године регистровано је 70.085 кривичних дела, а 2013. било их је 113.780. Укупан број кривичних дела општег криминала у 2023. у односу на 2001. смањен је за више од 42 одсто. Из области општег криминала у 2023. евидентирана су 63.925 дела, 4.558 мање него 2022. године", казао је Цмолић. Све су то резултати вредног и посвећеног рада припадника УКП-а и МУП-а, закључио је.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: